Близо 1/3 от парите отиват за образование и по-добри условия на живот, остава бонусът от 2000 лв. за новородено

Общинските съветници в Несебър приеха новия бюджет на града. Близо 1/3 от парите ще бъде инвестирана в образование и социални дейности.
Финансовата рамка е 78 510 000 лв. - с 13 млн. повече от предходната година, в това число и остатък от 869 484 лв.

Запазва се тенденцията за социалноориентиран бюджет, който да осигури нормалното функциониране на всички обществени структури.

Данъци няма да се вдигат, а завишените разходи са от делегирани средства и по различни програми, обясни кметът Николай Димитров.

И допълни, че при формиране на бюджета водещ е бил принципът да се запази и разшири обемът на предоставяните от общината услуги и да се повиши тяхното качество.   

За образование са предвидени близо 15 млн. лв. държавно финансиране и 3,5 млн. лв. общинско дофинансиране. За социални дейности, които са в помощ на най-уязвимите групи, държавното финансиране е 454 070 лв., а дофинансирането от местния бюджет двойно - 980 900 лв. Въпреки финансовата криза се

запазват бонусите от по 2000 лв. за новородено,

които общината отпуска вече няколко поредни години.

Несебър е сред малкото общини, които помагат със сериозни средства на местните читалища. Тази тенденция също се запазва, като държавната издръжка за читалищна дейност е 272 217 лв., а общинското дофинансиране - 360 000 лв.

За спорт ще бъдат отпуснати 700 000 лв., които ще се разпределят между местните клубове. За командировани полицаи и пожарникари през летния сезон са предвидени 390 000 лв.

Приетата капиталова програма е в размер на 13 662 000 лв. и включва мащабно строителство на нови и вече започнати обекти. И през тази година продължава работата по проекта за анаеробна инсталация, който Несебър реализира съвместно с Бургас и Поморие.

Средства са предвидени за

доизграждане на спортната

зала на градския стадион

в Несебър, както и за вече започналата реставрация на мелницата на провлака, който свързва новата част със Стария град.   Данъци няма да се вдигат, а завишените разходи са от делегирани средства и по различни програми, обясни кметът Николай Димитров (вдясно).

Данъци няма да се вдигат, а завишените разходи са от делегирани средства и по различни програми, обясни кметът Николай Димитров (вдясно).

С пари от бюджета ще се подмени осветлението по няколко улици в Новия Несебър и ще бъде завършена тротоарната мрежа аи велоалеите в кв. "Черно море".

По линия на европейското финансиране местната власт продължава да работи по няколко проекта, като най-значимят е реконструкцията на рибарско пристанище Северна буна. С европейски пари ще продължи и изграждането на скейт парка на Северната алея в Новия Несебър.

През тази бюджетна година започва реконструкция на корпуса на СУ "Любен Каравелов" в Стария град, съфинасирана по програма "Красива България". До края на годината трябва да завърши разширението на детската градина в Слънчев бряг.

Започва и разширението на най-важната улица в курорта - "Първа", която го разделя на зони Изток - Запад, работи се и по нова улица, която ще облекчи движението в курорта. Бюджетът предвижда

и средства за съставните селища

За всички населени места са осигурени пари за рехабилитация на уличната мрежа, осветление, тротоари и други текущи ремонти.

За Обзор се заделят пари за приключване на проекта за обновяване на централната градска част и основен ремонт на главния канализационен колектор и крайбрежната алея на града.

Продължава изграждането на общински паркинг за 36 автомобила и детска площадка, съфинансирано по европроект.

Свети Влас ще се сдобие с две нови спортни игрища, които ще са част от спортно-рекрационния парк на курортното градче и ще са над градския стадион, чието строителство е пред финал.

В Равда се обновява ул. "Св. св. Кирил и Методий", по която ще се монтира и ново осветление. По околовръстния път - ул. "България", също ще бъде монтирано енергоспестяващо LED осветление. Средства са предвидени и за

осветление по велоалеята

от Слънчев бряг до вилна зона Чолакова чешма. В село Оризаре трябва да започне изграждането на водопровод, а с финанси от отчисления от РИОСВ общината продължава монтажа на подземните контейнери за разделно събиране на отпадъци в населените места.

"Готови сме с множество проекти, за които ще търсим финансиране. Бюджетът е балансиран, изпълним и съобразен с приоритетите на общината, а те са осъвременяване на общинската инфраструктура, създаване на привлекателна жизнена среда, добри условия за образование, бизнес и инвестиции, подсигуряване на социалните програми, културния и спортен календар", коментира кметът Димитров.