Новото приложение за смартфони, което позволява на потребителите да заснемат автомобили с камера и да засичат дали нарушават ограничението на скоростта, предизвиква скандали само няколко седмици, след като бе пуснато на пазара във Великобритания.

Приложението наречено Speedcam Anywhere, може да се използва от пешеходците за заснемане на колите. След това потребителят може да запази снимката със скоростта на автомобила и да го сподели с пътната полицая. Засега приложението не може да се използва за наказване на шофьорите в Англия, защото още не е одобрено от Министерството на вътрешните работи като сертифицирано устройство за засичане на скорост.

Приложението се подготвя и за стартиране в САЩ.
Speedcam Anywhere е разработена от екип от учени чрез помощта на изкуствен интелект. Истинската им самоличност обаче се пази в тайна, защото за кратко време изобретателите са получили обиди и заплахи от гневни водачи.

Един от основателите на приложението, заявява пред „Гардиън”: „Получаваме доста обидни съобщения. Някои смятат, че приложението ни превръща в контролен орган. Всяка година по пътищата стават 20 000 катастрофи със сериозни наранявания. Как можем да ги намалим? Чрез предотвратяване на превишена скорост.”

Първоначално Google не позволи приложението да бъде публикувано в своя Play Store, но отстъпи и сега може да бъде изтеглено на Острова. Apple все още не е одобрил приложението за разпространение в своя App Store за iOS устройства като iPhone и iPad. Засега нищо не се знае за разширяване на приложението в други европейски пазари.