Испански ветеринари са установили, че Омикрон достатъчно често прониква в организма на домашните котки и кучета от заразените им стопани, но това става по-рядко в сравнение с други варианти на вируса SARS-CoV-2, според публикация в електронната библиотека bioRxiv.

"Наблюденията ни показват, че новите варианти на коронавируса могат да се предават от хора на животни, но отстъпват по заразност и ефикасност на предишните разновидности на SARS-CoV-2. Това още веднъж подчертава необходимостта да се следи разпространението на Ковид-19 сред животни", пишат изследователите.

През последните две години ветеринарни лекари и биолози откриха редица примери за това как коронавирусът SARS-CoV-2 или подобни на него патогени са проникнали в популациите на много диви и домашни животни. Учени от САЩ откриха антитела срещу коронавирус в кръвни проби от белоопашати елени и диви котки, а преди това изследователи намериха доказателства, че SARS-CoV-2 може да зарази норки, лъвове, тигри, енотовидни кучета и много други диви животни.

Испанските ветеринари под ръководството на Сандра Баросо-Аревало от Мадридския университет са се поинтересували дали има разлики в това отношение между Омикрон и предишните варианти на SARS-CoV-2.
Учените предполагат, че големият брой мутации в генома на тази разновидност може да е повлиял значително на способността му да прониква в организма на домашните животни.

За да проверят тази хипотеза, Баросо-Аревало и колегите й са събрали проби от слюнка на 30 котки, 50 кучета и един заек, чиито стопани са се заразили с Ковид-19 в периода между декември миналата година и март тази година. Пробите впоследствие са анализирани с PCR тестове и системи за геномно секвениране.

Изследователите са установили, че следи от частици от варианта Омикрон са присъствали в тялото на приблизително 10 процента от домашните любимци, включително седем котки и едно куче. Според собствениците им в нито един от тези случаи питомците им не са проявили признаци на тревожност, потиснато настроение или други симптоми на зараза с Ковид-19, което свидетелства за леко протичане на заболяването.

В това отношение вариантът Омикрон се различава съществено от предишните разновидности на SARS-CoV-2, които често предизвикваха видими симптоми при кучета и котки и в някои случаи отнемаха живота на домашните любимци.

Изследователите предполагат, че това потвърждава факта, че появата на голям брой мутации в генома на варианта Омикрон действително е намалила способността му да прониква в клетките на домашните любимци.