Покупката на вторите осем изтребители F-16 ще се забави и най-вероятно България няма да успее да одобри офертата за тях до 1 ноември, както поиска САЩ. Днес Министерският съвет трябваше да одобри проекта за инвестиционен разход, но това така и не се случи. Причината - от ВВС са поискали допълнителни разговори с американците по 32 линии на новия договор.

Това се разбра от изказване на военния министър Драгомир Заков пред журналисти в Министерския съвет.

ВВС провеждат анализ на самата оферта, като вчера идентифицираха 32 линии от договора, по които имат определени въпроси. Линии, по които вероятно трябваше да има ясното в периода, в който са водени разговори в последните няколко месеца. Тъй като те трябва да се изяснят, ще се наложат допълнителни разговори с американската страна. Това означава, че проектът за инвестиционен разход няма как да се приеме в рамките на това правителство. Остава той да се придвижи от служебното правителство и на следващ парламент да бъде разгледан договорът, каза министърът на отбраната.

Само преди два дни Заков предупреди, че ако политическата криза продължи и проектът за F-16 пропадне, то ВВС може да бъдат приземени. Тогава той разказа и, че правителството е договорило с американската страна да ни компенсира с 35 млн. долара за забавянето на вече поръчаните осем изтребителя.  Първите от тях трябваше да дойдат у нас в началото на 2023 г., но заради прекъсване във веригата на доставките заради COVID пандемията, те ще дойдат едва в началото на 2025 г.

Парите, с които американската страна трябва да ни компенсира, бе планирано да отидат за обучение на пилотите за вторите осем F-16 и за ракети Sidewinder. 

Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е 1 млрд. и 320 млн. долара. Сумата е приблизително същата като тази по първия договор, която е 1 млрд. и 256 млн. долара, но пакетът въоръжение е доста по-голям и вече имаме право на разсрочено плащане. Ако тя не бъде одобрена до 1 ноември обаче, параметрите и цената може да бъдат променени.