Потребителските цени в Южна Корея през юли се повишиха с най-бързите си темпове от почти 24 години, най-вече заради високите цени на енергията и храните. Това съобщи агенция Йонхап, цитирайки данни на официалната южнокорейска статистика.

Цените на потребителските стоки и услуги скочиха с 6,3 процента миналия месец спрямо юли 2021 година, което сочи ускоряване на инфлацията в сравнение с отчетените за юни 6 процента, отново на годишна основа. Това засилва очакванията, че централната банка на страната отново ще повиши основния лихвен процент, за да укроти цените, предаде БТА.

Южнокорейската централна банка си е поставила като средносрочна цел темп на нарастване на цените от 2 процента. Инфлацията обаче надскача целевото ниво за 16-и пореден месец.

През юли петролните продукти и личните услуги продължиха ускореното си поскъпване. "Цените на селскостопанските продукти и тези на електроенергията, газа и водата също се повишиха", каза пред репортери представител на статистическата служба.

Той добави, че ръстът на потребителските цени може да се забави през август и септември, като се вземе предвид базовия ефект, но прогнозираната годишна инфлация вероятно ще надхвърли 5 процента, ако сегашните тенденции се запазят.

Натрупването на инфлационен натиск, породено от високите цени на петрола и други суровини, е вследствие на проточилата се война между Русия и Украйна и глобалните прекъсвания по веригите за доставки. Възстановяването на търсенето след пандемията също тласна цените нагоре, обяснява Йонхап.

Вчера централната банка на Южна Корея съобщи, че е необходимо допълнително да повиши цените на кредитирането, въпреки че увеличенията на лихвите ще бъдат само с четвърт процент, стига инфлацията и растежът да не се отклонят значително от прогнозите.