България може да изпусне над 200 млн. лв., предвидени за три проекта в сферата на околната среда по Плана за възстановяване и устойчивост, предупреди служебната екоминистърка Росица Карамфилова. 

По думите й подготовката за проектите е много изостанала. До края на третото тримесечие на годината - тоест до края на септември, трябва да е подготвена законодателна реформа за изграждане на структура за управление на Националната екологична мрежа.

Този процес все още обаче не е започнал, заяви Карамфилова. И постави като свой приоритет до края на септември да бъдат пуснати за обществено обсъждане необходимите промени в Закона за биологичното разнообразие. 

Отделно министерството няма никакъв капацитет и екип за изпълението на проектите на този етап и тепърва ще се търсят специалисти, партньори и ще се изграждат структури.

Новата програма "Околна среда" е готова и до дни ще бъде изпратена за одобрение на Европейската комисия, съобщи Карамфилова.

Но допълни, че по старата плащанията до момента все още са само 55%. Най-сериозно забавяне има при ВиК проектите. Ако не се изпълнят до края на годината, изпълнението им ще остане за сметка на бенефициента, а ако не са готови до края на 2026 г. - всички средства ще трябва да се върнат на ЕК.

Заместници на министър Карамфилова ще бъдат строителния инженер Петър Димитров, който ще отговаря за водите, и Ренета Колева с ресори отпадъци, изменение на климата, въздух, национални паркове.