През последните месеци станахме твърде неудобни заради проверките за райския газ, защитават се бизнес интереси 

 Иван Френкев ще обжалва освобождаването си като председател на Комисията за защита на потребителите, тъй като било незаконно. Това заяви той пред "24 часа".

Според медийни публикации Френкев и един от членовете на комисията - Велина Великова, са освободени от КЗП. Причините са липса на образователен ценз на Френкев и липса на достатъчен стаж на Великова. 

"Разбрахме, че Министерския съвет е взел решение за освобождаването ни, но заповедта още не е получена при нас. За освобождаването ни няма основание, тъй като Великова има 19 г. стаж като адвокат, а аз имам бакалавър по икономика и магистър по бизнес администрация", обясни Френкев.

В Закона за защита на потребителите е записано, че председателят и членовете на комисията трябва да отговарят на следните условия: да са български граждани; да имат висше образование със степен "магистър"; да имат най-малко 5 години трудов стаж;
да не заемат длъжност или да не извършват дейност по чл. 19, ал. 6 от Закона за администрацията; да не заемат ръководна длъжност в политическа партия или организация.

Заради това Френкев смята, че освобождаването им е незаконно. Освен това то се случвало седмица, след като КЗП е сезирало Комисията за защита на личните данни за поставено нерегламентирано видеонаблюдение в регионалната дирекция на комисията в Русе. 

"Вероятно през последните месеци станахме твърде неудобни заради някои от проверките, които направихме - например за райския газ. Това засегна огромни бизнес интереси, които явно се защитават", коментира още Френкев.