Германска компания официално е заявила интереса си, но не е подписван меморандум с нея

Нов “Джемкорп” в проекта за плаваща ВЕИ централа над язовир “Огоста”, каквато иска да изгради германска компания, видя лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя предупреди наследника си - министъра на икономиката Никола Стоянов, че обмисля да подаде сигнал за проверка на инвестицията, тъй като тя ще се извърши върху обект от националната сигурност.

Спорът между тях се разви по време на парламентарния контрол във вторник. Стоянов успокои, че министерството няма намерение да сключва директен договор с нито една компания, а ще проведе конкурс за инвеститор. Германската “Профайн Енерджи” е заявила официално интерес по-рано, но тя щяла да се конкурира с други потенциални кандидати.

Подписан бил и протокол за намерение, който потвърждава инвестиционния интерес от страна на частната компания, без да поражда каквито и да било задължения за държавата. Няма подписан меморандум, както при “Джемкорп”, подчерта Никола Стоянов и отхвърли всякакви паралели със случая с енергийния фонд.

Немската фирма е заявила готовност да включи в инвестицията си от над 1 млрд. лв. и разходите по ремонта на язовирната стена на “Огоста”. Това ще е едно от условията в конкурса, както и поемането на разходите за присъединяване към електроразпределителната мрежа. Вече били проведени разговори с ЕСО, който потвърдил възможност това да се случи.

Самият ремонт на язовир от националната сигурност няма да се извършва от чужда компания. Тя няма да се разпорежда със съоръжението язовир, нито дори с водите му, в които има наличие на отровни вещества, а само с водната повърхност, успокои още Никола Стоянов. И уточни, че вероятно собствеността на язовира ще се прехвърли от земеделското министерство към икономическото, което да проведе конкурса за избор на инвеститор.

За оправяне на язовира ще отидат около 20 млн лв. Попринцип ремонтът трябваше да се извърши от ДКК, на която бяха отпуснати 500 млн. лв. от държавата за язовири.

Тепърва ще се водят разговори с екоминистерството, които трябва да дадат ОВОС и да определят каква част от площта на водния обект може да се ползва. В зависимост от това мощността на ВЕИ централата ще бъде между 500 и 1500 мегаватпика. Това щяла да е най-голямата плаваща централа в цяла Европа.

Стоянов преговарял с немската компания и за откриване на техен завод за профили в Монтана. В четвъртък министърът предвижда и среща с местната област, за да запознае гражданите с проекта.