Бавно и с малко храните на едро поевтиняват, а зеленчуците и плодовете сезонно поскъпват. Това показват цените на едро по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Оранжерийните домати поскъпват с 4,7 на сто до 3,35 лева за килограм. Увеличението при оранжерийните краставици е 5,7% и се купуват 4,48 лева за килограм. Червените чушки добавят към цената си с 2,7 на сто до 3,84 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите се продават по 1,25 лева за килограм, а морковите скачат с 4,6 процента и се търгуват по 1,14 лева за килограм. Зелето вдига цената си с 1,2 на сто до 0,86 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 0,7 на сто и се купуват по 1,38 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 15 стотинки до 2,50 лева за килограм. Портокалите поевтиняват с 5 стотинки и се търгуват по 1,75 лева за килограм, мандарините се купуват по 2,20 лв./кг. Бананите поевтиняват с 6 стотинки и се продават по 3,14 лева за килограм.
Кравето сирене поевтинява с 0,2 на сто и се търгува по 11,18 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се продава по 18,04 лева за килограм.
Олиото поевтинява с 11 стотинки продава по 4,08 лева за литър.
Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 0,4 на сто и се търгува по 2,83 лева. Пилешкото месо пада с 0,5 на сто до 6,12 лева за килограм. Захарта поскъпва с 0,8 на сто и се продава по 2,54 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип "500" поевтинява с 2,9 на сто и се търгува по 1,32 лева за килограм.
Оризът се купува по 2,96 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,34 на сто до 2,346 пункта. От началото на годината равнището му се вдига с 1,28 на сто (от 2,316 пункта).
Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.