Идеята е взета от смартфоните. Технологията може да плати и паркинга или горивото

Системата за разпознаване на лица, която се използва в различни сфери по цял свят, намери неочаквано приложение в автомобилната индустрия. Дигиталният панел, съвместна разработка на компаниите Continental и Trinamix, идентифицира водача и предпазва автомобила от кражба.

Технологията се основава на биометрично разпознаване на лицето на водача. Любопитното е, че новата функция може да се използва и за извършване на цифрови плащания. Това може да стане и през дисплея на автомобила. Например “лицето” може да плати паркинга, да зареди гориво или да направи покупка в приложението на даден магазин.

Системата също така разпознава човешка кожа, предотвратявайки например измамното използване на снимки или реалистични 3D маски на законния собственик на автомобила. Освен това вградената камера се използва за наблюдение на шофьора и предупреждение при умора по време на каране. Камерата е интегрирана в дисплея и е невидима за водача.

Новата разработка Driver ID Display с интегрирано решение за камера за биометрична идентификация на водача спечели наградата на технологичното изложение в Лас Вегас.

Камерата на дисплея за идентификация на водача е интегрирана в дисплея и по този начин е невидима за шофьора.
Камерата на дисплея за идентификация на водача е интегрирана в дисплея и по този начин е невидима за шофьора.

На изложението за мобилни и технологични джаджи, което се провежда от 27 февруари до 2 март в Барселона, дисплеят ще бъде представен за първи път в Европа на щанда на trinamiX. Екранът за идентификация на водача е първият в света в кола, който позволява безконтактно удостоверяване с висока степен на сигурност и помага за предотвратяване на измами и кражби. Автомобилът

може да бъде стартиран само след успешно удостоверяване на лицето, заемащо мястото  на водача.

Интегрираното лицево удостоверяване се базира на технология, разработена и патентована от Trinamix. Той комбинира лицево разпознаване за потвърждаване на самоличността на потребителя с нов тип откриване на жизненост: чрез разпознаване на човешка кожа

системата предотвратява кражба на самоличност,

например чрез снимки или реалистични триизмерни маски на законния шофьор. Тrinamix Face Authentication е сертифициран в съответствие с най-високите биометрични стандарти за сигурност.

Trinamix, която е дъщерно дружество на концерна BASF, има опит в биометричната сигурност и е много активен на пазара на смартфони. Преди няколко месеца компанията представи и технология, при която самият достъп до автомобила да става с помощта на “биометричен ключ”. Системата за лицево разпознаване на Trinamix е сертифицирана според най-високите биометрични стандарти за сигурност. Тоя работи с уникални собствени алгоритми, които могат да потвърдят, че това е реално лице, и съответно да предоставят достъп до автомобила.

Кражбите на коли са увеличи драстично в последно време, като това се дължи на новите техники, използвани от престъпниците. През 2020 и 2021 г. беше отчетено огромно намаление на кражбите, но това се дължеше на пандемията от COVID-19.

Цифрите се променят във възходяща посока, защото използваните от крадците техники са се променили. Разбиването на ключалки и паленето с кабели все още се използват, но при при най-новите модели електронното хакване е по-ефективно и по-бързо, като

някои крадци се нуждаят само от 40 секунди, 

за да постигнат целта си. 70% от кражбите на коли в Европа стават с използването на електронни системи, вариращи от заглушаване на сигнала, който дистанционно блокира автоматичното затваряне на вратите, или обратното - усилвател на сигнала, който улавя радиовълни от ключа или картата на превозното средство и след това ги възпроизвежда до кутия, която крадецът използва, за да открадне колата.

Статистиката сочи, че във Франция най-крадените коли са Toyota RAV4 и Lexus NX, като за тяхното отмъкване се използва хакерски комплект, който се разпространява между престъпниците. След двата японски модела се нарежда Audi A3, изпреварвайки Lexus UX и Renault Megane.

Lexus NX е е един от най-крадените автомобили във Франция.
Lexus NX е е един от най-крадените автомобили във Франция.

Само 41% от откраднатите превозни средства са открити през 2022 г. Разликата между различните модели по този показател е огромна, като варира от 8 до 88%.