Прекупвачи вдигат цената на доматите и краставиците от 50% до двойно от борсата до сергията
На прочутия пазар край Първенец марулята е по 90 ст.
Следобед цените падат, ако стоката не е била изкупена
Зеленчуковите борси и тържища в България, които въртяха огромна търговия доскоро, напоследък пустеят, установи проверка на “24 часа”. Там, където плодовете и зеленчуците си предлагаха предимно производители, напоследък има най-вече търговци, които продават повече вносна стока. Родното производство вече е твърде малко и прекалено скъпо.
Зеленчуковата борса край петричкото село Кърналово например изглежда почти призрачно, установи “24 часа” в края на миналата седмица. Преди години там имаше над 50 сергии, на които продаваха и производители от Петричко, и търговци.
В петък отвориха 5 сергии. Част от обектите са били затворени преди десетина дни заради ежедневните проверки на данъчните. Автомобил на НАП стои на входа и на двете борси - новата и старата.
Складовете на т.нар. нова борса също пустеят. Няколко са затворени, пред други
на час спират по 1-2 микробуса или малки камиончета да товарят стока.
“В последните години хората се отказаха да произвеждат и продават. Бяха повече възрастни, но вече ги няма, а младите бягат в чужбина. Там няма да ме искат, иначе и аз ще избягам”, казва 78-годишната Зоя Войнова.
Тя става още по тъмно, за да нареди стоката сутринта за първите купувачи. А те стават все по-малко и баба Зоя, която е талисманът на борсата и говори в рими, има много свободно време да пише стихове, докато продава зеленчуци на сергията. Издала е три стихосбирки, а със събраните пари е подпомогнала вече строежа на три църкви в района.
“Няма купувачи и имам време, за да пиша стихове. Такава ни е държавата - старите да работим от сутрин до здрач, за да се прехранваме. Всеки ден ни носят стоката на все по-високи цени, а хората вече нямат пари”, допълва баба Зоя и отмерва няколко краставици на купувачка с думите: “Днес на промоция, да има емоция”.
Но далеч не само данъчните са причина за затворените обекти. “С годините намаляваме. Бяха отрупани маси, щайги, кашони, пълни бусове със стока, човек не можеше да се размине. Сега е мъртвило”, допълва друг продавач.
Местната стока е много малко,
защото е на много високи цени
Основно се търгува внос от Гърция.
Цената за килограм краставици е 3-4 лв. на дребно, в зависимост от качеството. По толкова са и доматите, като най-хубавите стигат и до 5 лв.
Връзка репички е 30-50 ст., връзка зелен лук и чесън - по 50 ст., толкова е и една маруля. Пролетното зеле върви по 2 лв. за килограм. Старите картофи са по 70 ст., ако се купи чувалче от поне 10 кг.
Производителите продават по договорка с купувачите. Ако се вземат повече чувалчета със зелени зеленчуци например, цената на бройка пада до 30 ст.
“Дайте 5 лв. за последното чувалче с 20 връзки лук и имаме сделка - аз си тръгвам по-рано, а вие сте на сгода”, казва производител от съседното село Старчево.
Въпреки че продават на чувалчета стоката си,
търговците са склонни и да ги отворят и да дават на дребно
по 1-2 кг, само и само да не залежава. Така чувал с 15 кг краставици може да се купи за 30 лв.
Прекупвачите карат стока нощем от борсата в Солун, където купуват на много ниски цени. “Това, което остане там непродадено, към 3 часа идва тук с бусове и
после се препродава на двойна цена
Това са хора, които не работят, не се потят на полето. Затова и се изпокриха, като дойдоха данъчните”, коментират малкото производители на борсата, които казват, че на ден могат да изкарат не повече от 100 лв.
В Санданско-Петричкият край оранжериите са буквално край пътя, но много от тях доскоро бяха празни. Заради високите цени на отоплението през студените месеци стопаните предпочетоха да ги засадят с домати едва сега, когато температурите се вдигнаха. Други пък са ги обявили за продан или под наем.
А баба Зоя, която цял живот е била медицинска сестра и едновременно с това е отглеждала тютюн и зеленчуци, сега продава основно стока на свои познати земеделци. Има все повече време да реди рими. От години се опитва да се пребори за пенсия, защото се оказало, че от 40 г. стаж се пазят документите ѝ за 14 г., останалите някъде се загубили.
Почти същото е положението и на зеленчуковите борси край Пловдив. В края на седмицата цените там пак тръгнаха нагоре.
Търговец от Белозем разказа, че рано сутринта отишъл да зарежда на тържището в село Плодовитово и се учудил, когато видял, че
доматите са по 3,00 - 3,50 лв. на едро,
а краставиците стигат до 4 лв. Българските били дори 5 лева.
Връзка пресен лук се продава за 40 ст. на едро, а чесънът - 50 ст. Марулите вървят по 70 ст. бройката.
Към следобед цените падат, ако производителите не са могли да си пласират продукцията. Тогава много търговци се възползват от намалението и зареждат. Така връзка пресен лук може да се вземе за 20 ст., а марулята за 50. На сергиите, които продават на дребно обаче, цените не се свалят, а те по принцип са по-високи, защото включват и надценката. “Търговци и прекупвачи печелят на наш гръб, без да са се трудили. Нито са се изпотили, нито са копали, нито са вложили пари за препарати и торове. Просто вземат от борсата стоката и
докато стигнат до сергията, слагат отгоре поне 50%
надценка. Това ако не е спекула”, коментират гневни производители.
На борсата в село Първенец, която е най-голямата в района на Пловдив, доматите в края на миналата седмица се предлагаха за 3,50 - 4,50 лева, а краставиците - 3,20 – 4,00 лв. Марулята вървеше 90 ст. бройката.
Килограм краставици стигна до 4,00 лв. на пазарите за зеленчуци в Пазарджик. На Кооперативния пазар може да се купи и за 3,50 лв. Намират се и краставици по 2,60 лв. килото, но те са внос от Гърция.
Цените на едро по тържищата са с 50 стотинки до 1 лев по-ниски и много хора предпочитат да си купят плодове и зеленчуци оттам - на касетки или кашони.
Само че родната продукция хем е малко, хем държи висока цена. Според земеделския производител Десислава Кабурова от село Мало Конаре поскъпването на продукцията се дължи и на високите цени на препаратите и торовете, които
в сравнение с миналата година са увеличени с около 290%,
т.е. почти четворно. Десислава отглежда розов домат, който ще излезе на пазара около 10 май.
Тя споделя, че се очаква цената на килограм от нейната продукция да тръгне от 3,50 лв. без ДДС за първо качество, за да може производителят да си покрие поне част от разходите. Като се сложи ДДС и ако търговецът сложи висока надценка, цената отива над 5 лева.
Според статистиката на българския пазар има едва 20% родно производство плодове и зеленчуци. Останалото е изцяло и само вносна продукция, чиято цена определя средната.
“Големият проблем за нас, българските производители, е нерегламентираният внос на плодове и зеленчуци от Турция, Албания, Северна Македония, който залива всяка година българския пазар с евтина и нискокачествена продукция. Тя е отглеждана по технологии, които не са разрешени в ЕС. Третирана е с препарати, които са забранени за ползване при нас, които са доста евтини”, казва Десислава Кабурова.
Фирмата й притежава отопляеми оранжерии и най-важният фактор за сформиране на себестойността на произведената продукция е цената на отоплението, т.е. пелетите и електроенергията.