Каква е цената на козунаците в Гърция, на яйцата и агнешкото месо в южната ни съседка и колко ще струва потребителската кошница на едно семейство в Серес например, провери екип на БНТ.
Около 20% повече средства в бюджета си е предвидила Галя Иванова, която живее в Северна Гърция повече от 30 години. Поскъпване има на всичко, пресмята тя, но то е за сметка на качеството.
"Яйцата варират от 30, 40, 50 цента на яйце. Предимно био яйцата са по 50 цента... Козунаците - най-хубавите, са по 9 евро, дори 10, агнешкото например, е 15 евро на килограм, преди Великден да е 13,90... 100 евро са наложителни да вземеш агне, козунаци, те взимат и хубави цветя."
"Цените са сравнително добри спрямо Европа. Има увеличение, виждам, усеща се от хората. С майка ми пазарувахме онзи ден и си пазим бележките от миналата година на телефона, видяхме, че за същите неща сме дали с около 15 евро повече, но е нормално. Животът поскъпва", обясни пред телевизията Хриса от Солун.
Въпреки поскъпването, което отчитат повечето жители на Серес, според търговци, цените са същите като миналата година.
Евдокия Агапауло – собственик на пекарна и магазини за сладки изделия в Серес, казва: "Имаме всякакъв вид козунаци, почват от 5 евро и стигат до 15 евро. Зависи кой какво търси, цените не са се променяли от години. Работим с един и същи продукти и не променяме цените и качеството."
Очакванията са цените на основните хранителни продукти в Гърция да се задържат и в следващите месеци. Причината е спадът на цените на горивата.