Общинската политика за развитие на инфраструктурата по населените места се подчинява на приоритетност, казва кметът Николай Димитров

Това лято община Несебър ще изненада своите гости с обновена и разширена пътна и сградна инфраструктура в почти всички населени места.

Резултатите от ремонтите, които започнаха през есента, вече се виждат и скоро ще ги усетят множеството туристи и местни жители.

“Целта на това, което правим, е

да се създаде ново качество на градската среда,

да се допълнят възможностите за спортни дейности, да се създаде атмосфера на уют и красота в селищната среда, да се улесни придвижването на хора и коли, да се осигури безопасността на движение, да се разширят зоните за паркиране, да се гарантира комфорт в публичните пространства и зоните за отдих и да се осигурят транспортните връзки в Несебър,

Слънчев бряг-запад, Равда и другите населени места”, заяви кметът на Несебър Николай Димитров.

Един от най-важните и с огромна обществена значимост проекти, който се изпълнява от общината, е първият етап от реконструкцията на ул. “Първа”. Пътят, свързващ Несебър и Слънчев бряг, е с първостепенно значение за развитие на туризма и икономиката.

Реконструкцията му, която включва разширение на улицата от западната страна и оформяне на локално пътно платно, градинки и паркоместа, заедно с подземни и надземни комуникационни, ВиК и напоителни съоръжения, се изпълнява с пари от общината. Преди няколко месеца бе завършено и осветлението.

Предстои преасфалтиране на пътното платно от кръговото Несебър - Слънчев бряг до моста над река Хаджийска.

Община Несебър изпълнява и друг дългоочакван и важен проект - строителството на закрита спортна зала. Социалните и здравни ползи от реализацията му са неизмерими, защото се очаква ползватели на залата да бъдат както децата на местните спортни клубове, така и по-възрастни любители на спорта.

Реализацията на този проект ще донесе и имиджови и икономически ползи на града, защото може да даде ново начало в развитието на спортния туризъм и туристическите посещения извън активния сезон.

Значим обект за развитието на Слънчев бряг-запад, по който общината работи, засяга строителството на инфраструктурата в кв. “Пясъците”. Тя има готова

концепция за уличната мрежа и свързаност на отделните райони

на урбанизираната западна част на комплекса и всяка година отделя средства за нови и изпълнение на вече процедирани проекти.

“Нищо не се прави самоцелно. Общинската политика за развитие, надграждане и строителство на инфраструктура по населените места се подчинява на принципа на приоритетност.

Равда е едно от най-предпочитаните и посещавани курортни селища. През последните години там бяха издигнати нови сгради, оформиха се жилищни райони, урбанизирани бяха нови територии. Това налага строителството на нови улици.

За изпълнение на тази задача за изминалия неактивен туристически сезон в Равда бяха построени две нови улици - “Дунав” и “Искър”. Предстои изпълнение на проектите за осветление.

Полага се и калдъръм в Стария град, за да се запази автентичният му облик.
Полага се и калдъръм в Стария град, за да се запази автентичният му облик.
В момента се извършва реконструкция на централната търговска ул. “Македония”, по която се строят тротоари и нови паркоместа, ще се извърши озеленяване, монтира се ново улично осветление и преасфалтиране”, обясни кметът Димитров. Общината

извършва основен ремонт на крайбрежната алея в Обзор,

под която се намира значимо за града ВиК съоръжение. Тя пропадна през зимата заради бурите, които подкопаха брега. Ремонтът основно включва подмяна на засегнати участъци от канализационния колектор с диаметър 500, отвеждащ отпадните води.

На мястото на премахната подпорна стена ще се изгради нова, така че основните параметри на алеята ще се запазят.

Новоизградената пешеходна зона, която ще се оформи, ще бъде изпълнена с покритие от бетонен паваж, ще се монтира ново алейно осветление и предпазен парапет.

Преди седмици започна и първият етап от подмяната на водопроводната мрежа в село Гюльовца, който община Несебър извършва с безвъзмездна помощ от МРРБ.

Този проект е от изключителна важност за жителите на селото, за тяхното здраве и благосъстояние, защото ще замени морално остарелия съществуващ водопровод на селото и ще осигури качествено водоподаване.

Старт на дейностите по подмяна на водопроводната мрежа се очаква и за Оризаре. От години общината извършва

поетапна подмяна на асфалтовата настилка в Стария Несебър

с естествен камък. Така се постигна автентичност в общия изглед на старинния град, а обектите, които представляват археологическа и историческа ценност, изпъкнаха в градската среда и тяхната индивидуалност и архитектурна значимост бе подчертана.

Част от експонирането на Старинен Несебър е и завършващият на северната алея на провлака ремонт, състоящ се в полагане на гранитен паваж върху старата неестетична и неподходяща бетонна настилка.

Веднага след Великден ще започне ремонтът на последната асфалтирана част от ул. “Месамбрия”, с което ще се постави завършекът на цялостната подмяна на настилката на главната улица и унифициране на централната част на Стария Несебър.

В списъка на ремонтиращи се обекти е и жк “Младост” в Несебър. В края на миналата година в изпълнение на строителните си планове общината започна подновяване на инфраструктурата.

Завършена бе една от улиците, осигуряващи вход/изход от комплекса. В “Младост” и по ул. “Струма” са

монтирани подземни контейнери за смет,

а сега тече подмяна на тротоарите, уличното осветление е заменено с енергоспестяващо и предстои цялостно преасфалтиране. В зелените площи в “Младост” са поставени поливни системи.

Ремонт, реконструкция и подмяна на уредите ще се извърши на всички детски и спортни площадки на територията на общината, ще се изграждат нови в жк “Черно море”, в Южния парк, в междублоковите пространства, по крайбрежната алея в Стария град ще се ремонтира спортната площадка.

Очаква се стартът на строителството на втория етап на велоалеята Слънчев бряг – Кошарица и велоалея до село Тънково.

Ремонтирани са главни и второстепенни улици, не спират дейностите по озеленяване в парковите площи и градинките и засаждане на сезонни цветя.

Изпълнението на толкова важни и всеобхватни ремонти наведнъж, без това да се отрази на финансовата и социална политика, показва, че Несебър е една от най-добре администрираните общини в България, коментират от местната администрация.