Надписани капиталови разходи и увеличена издръжка за ведомствата са част от грешките, който от КНСБ виждат в предложения от служебната власт бюджет. 

Това заяви в ефира на "Събуди се" по НОВА ТВ президентът на конфедерацията Пламен Димитров. 

Според него в сметките на държавата има грешки за милиарди и подценени числа - капиталовите разходи са заложени за малко над 10 млрд. лв, при положение че миналата година бяха 5,5 млрд.лв., даде пример Димитров. 

Издръжката на ведомствата също била увеличена доста сериозно - с около 1,5 млрд. лв. 

В данъчните ставки пък имало скрити като буфер 2-3 млрд. лв., а решението било подобряване на събираемостта на данъците или преструктуриране и минимално увеличение. 

"В разходната част има проблеми – капиталовите разходи са заложени малко над 10 млрд. лв. Ние никога не сме изпълнявали над 7,5 млрд. лв. Миналата изпълнихме 5,5 млрд. Буферът е огромен – от 5 до 10 милиарда не е логично, има 2-3 милиарда буфер, който трябва да бъде поправен", каза той. 

По думите му ако тези числа се вземат предвид, дефицитът щял да намалее с 5 млрд. лв. 

Допълнителните средства в бюджета за увеличение на пенсиите по Швейцарското правило не трябва да се реже, категоричен беше Димитров.

Бюджет трябва да има, независимо дали има редовно правителство или не, а 3% дефицит трябва да бъде спазен, както е по Маастрихтските критерии.

От януари 2024 г. влиза в сила Глобалната директива за въвеждане на минимален корпоративен данък на големите компании от 15%.

"Тези компании няма да плащат вече 10%. Тогава всички останали компании ще са в неравнопоставено положение. Бизнесът все пак има свръхпечалба", коментира президентът на КНСБ.Той представи и предложението на независимите синдикати: "Да сложим съответния необлагаем минимум върху доходите, а след това да въведем нови данъци – дигитален, трансакции и др. Те вкарват на нетна основа 3-3,5 млрд. лв. допълнително".