„Предпочитам да продавам агнета на клиенти, отколкото да ги давам на търговци, защото така сметката ми излиза по-добре", казва Добромир Танков, който гледа 380 овце в село Чернооково. Разговорът ни е накъсан, защото той първо храни кучетата, които го посрещат с приятелски лай, после пуска овцете свободно. Цената на агнетата му е 12 лева живо тегло. „Прави впечатление, че хората вече купуват по-малки количества и се принуждават да вземат агнешко месо в магазините, където цената му за килограм е 30 лева, не могат да проследят и произхода му", добавя Танков.
„От 2015 г. гледам овце. Започнах със 60 животни. Бизнесът е семеен – баща ми гледаше крави, сега ми помагат жена ми, сина ми", добавя 43-годишният фермер.
„Не мисля за ливидиране на стадото, тук тънкостта е намирането на работна ръка и доброто отглеждане. Разчитам повече на продажбата на мляко Търговците дават за агне 8-9 лева за килограм живо тегло. Проблемът е, че цената на млякото постоянно се понижава, преди 3 години го продавах на 2,50 лева на литър, сега с много усилия го давам на 2 лева и то с много уговаряния, въпреки че предавам големи количества, иначе цената е около 1,75 лева за литър. Според мен, проблемът пред животновъдството в страната е, че няма сигурност", добавя Танков.
„Агнета са продават от производители за 9-10 лева живо тегло. Има голям интерес, хората идват на място да купуват. Оше повече, на място агнето може да се заколи, одере и изчисти, а клиентът да си „тръгне" с всичко. Така излиза около 20 лева за килограм. На производителите им е много трудно и повечето от мислят да ликвидират стадата. В овцеферма край Ген. Тошево, в която имаше 2400 овце, се га останали едва 6 броя. В Румъния животновъдите получават по-големи субсидии и там агнешкото излиза по-евтино, много от хората в региона купуват и оттам", споделя Георги Балабанов от Ген. Тошево.
„Това, което прави впечатление, е, че се купува изключително много козуначено тесто с цена 3 лева за 700 грама. Тенденцията хората да приготвят козунак у дома наблюдаваме по-изразено от м.г", споделя Николай Михайлов, собственик на баничарница. В сравнение с м.г. сладкото изкушение в пекарни в Добрич е поскъпнало с 1-2 лева, но влаганите продукти са истински, а не заместители.
„При нас като производители в момента цената на яйцата пада, което означава, че няма логика цената при потребителя да се вдигне", каза производителят на яйца Николай Колев. Според него, дали хората ще купят по-евтини или по-скъпи яйца за Великден, това ще определят тези, които ги продават към крайния клиент - малките магазини и веригите.