В последния си ден като министър Явор Гечев подписа нови правила, оценители ще казват колко струват

Държавните горски предприятия вече ще могат да изкупуват гори не само от физически лица, а и от общини и фирми.

Това е една от последните заповеди, които служебният земеделски министър Явор Гечев е издал, преди да сдаде поста на бизнесмена Кирил Вътев.

Целта на новите правила е да се увеличат горските територии. Затова и отпада кампанийният прием на заявления от собствениците и те вече ще могат да се подават целогодишно и ще се разглеждат на всеки три месеца. Отменено е и класирането по зададени критерии, като с предимство ще са имоти, граничещи с горски територии - държавна собственост, със защитни и специални функции и имоти на физически лица.

За горите, собственост на общини, предимство при изкупуването ще се дава на тези, в които преобладават насаждения с характеристики на “гора във фаза на старост”, за да бъдат опазени.

Отпада изискването при подаване на документите собственикът сам да посочва цена за закупуване на имота. Стойността ще се определя на базата на оценка, изготвена от правоспособен независим оценител, а разходите за извършването ѝ са за сметка на купувача – съответното държавно предприятие. Продължава да е в сила правилото, че се изкупуват само цели имоти и не могат да са предмет на сделка техни идеални или реални части. Няма да се закупуват имоти, собствениците на които са направили отказ през предходните 12 месеца за сделки по покупко-продажба на заявените от тях имоти на държавните предприятия, на определената с оценката цена.

Средствата за закупуването се осигуряват от целевия фонд “Инвестиции в горите”, който акумулира приходи от дейността на горските предприятия. (24часа)