• Няма да се режат парите за вдигане на пенсии и заплати
  • Учителската става 125% от средната, на медицинските сестри поне 1500, а за лекарите - 2000 лв.

20% ДДС се връща само за газа, останалите отстъпки от данъка остават до края на годината. Това е предвидено в изготвения нов бюджет за 2023 г., съобщи във вторник финансовият министър Асен Василев. За запазването на преференциите той се мотивира с това, че в средата на годината не е хубаво да се пипат данъци.

Така 9% ДДС до края на годината ще продължат да плащат ресторантьорите и фитнесите, същата ставка е и за парното, за хляба и брашното данъкът е 0%. Запазва се и освобождаването от акциз на тока и газа.

“Бюджетът е разчетен при БВП от 184,486 млрд. лв. Заложеният дефицит е 4,582 млрд. - това е 3% на начислена и 2,5% на касова основа”, каза още Василев. И подчерта, че не са пипани разходите за пенсии и заплати, а 10% увеличение ще има за администрациите, които не са получили през миналата година.

Учителската заплата ще стигне 125% от средната, ръст ще има и за асистентите в университетите. В бюджета на НЗОК били подсигурени средства, за да може в болниците заплатите да достигнат 1500 лв. за медицинските сестри и 2000 за лекарите.

За да се случи всичко това, ще трябва в бюджета да се съберат с 3,6 млрд. лв. повече и приходите да стигнат почти 70 млрд. Допълнителните пари се очаква да дойдат от ДДС при внос, второто плащане по плана за възстановяване от 1,2 млрд. лв. и изземване на печалбата на държавните дружества, които ще платят 100% дивидент. От тях се очакват допълнителни 750 млн. лв.

Орязването на разходите ще бъде в частта за капиталовата програма, за която е въведен лимит от 8,5 млрд. лв. Василев обясни, че са съкратени средства по проекти, за които няма готовност да се случат до края на годината. Ще се орежат и разходи за издръжката по ведомства, като те ще се планират спрямо първото полугодие и няма да има излишно раздуване.

Предвижда се дългът да остане като процент от БВП същият, както миналата година, нарастването ще бъде в обема на дефицита, поясни Василев. Той не влезе в подробности дали държавата ще пуска нови емисии облигации, като обеща въпросът с дълга да се коментира отделно. Не се планира увеличение на данъци.

Заради извънредната ситуация с обилните дъждове парите за бедствия са увеличени от 80 млн. до 130 млн. лв. С плана за държавните финанси били запознати членовете на бюджетната комисия, за да се подготвят за обсъждането и приемането му, обяви Василев. Според него изготвеният бюджет бил реалистичен, разчетен при 1,8% ръст на икономиката и 7,8% годишна инфлация.

Василев обяви още, че няма орязване на разходи за отбрана, а дефицитът е в рамките на критериите от Маастрихт. Така България се подготвяла за въвеждане на еврото от 2025 г.

Планът за бюджета е да бъде внесен в Народното събрание в първата седмица на юли, така че да може да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила от първи август.

Василев заяви, че не се предвиждат големи размествания в министерството, а е възстановен устройственият правилник, който бе приет от последния редовен кабинет. Министърът си търси заместници, тъй като един от бившите му - Андрей Цеков, сега е министър, а Ивайло Яйджиев е в ЕИБ, но се водят разговори за връщането му.