САЩ искат здравословна, базирана върху правила, конкуренция с Китай, от която да се възползват и двете страни, а не залагат на подхода "победителят взема всичко", заяви финансовият министър Джанет Йелън при срещата си с китайския премиер Ли Цян в Пекин, предаде Ройтерс.

Йелън изрази надежда, че визитата й ще отпуши редовните канали за комуникация между двете най-големи икономики в света и допълни, че те са длъжни за "демонстрират лидерство" по глобалните проблеми, като например промените на климата.

Тя изтъкна, че "при определени обстоятелства Вашингтон ще трябва да предприема целенасочени действия, за да защити националната си сигурност", но това не би трябвало да поставя под въпрос цялостното сътрудничество.

"Можем да изразяваме несъгласие в тези случаи. Но не трябва да позволим на тези несъгласия да предизвикват недоразумения, които ненужно да влошават двустранните ни икономически и финансови отношения", заяви Йелън.

Тя цитира думите на Ли, произнесени по време на Световния икономически форум в Давос, че "различията не трябва да бъдат причина за отчуждаване, а стимул за повече комуникация и обмен".