Заявените площи със засятата култура са повече от 836 хил. хектара

Близо 12 500 ще бъдат подпомогнатите земеделци, които се занимават с отглеждане на слънчоглед, съобщи във вторник Държавен фонд “Земеделие”.

Производителите ще получат финансова помощ заради загубите от вноса на украинско зърно в размер на над 65 млн. лв. Парите ще бъдат отпуснати на земеделците до 30 септември. Подадените заявления обхващат над 836 хиляди хектара, посочиха от фонда.

Бюджетът е сформиран от средства, предоставени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, които са над 32 млн. лв., като регламентът допуска национално съфинансиране, което да е в същия размер.

Парите ще бъдат разпределени поравно между всички земеделци, които имат право на подпомагане, а това на практика са всички производители, които миналата година са получили субсидии за слънчоглед.

Предстои определяне на ставката на декар със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

Миналата седмица той се срещна с производители и преработватели на слънчоглед, след като Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти алармира, че предприятия в сектора за преработка на слънчоглед са пред затваряне заради липсата на суровина на пазарни цени.

След срещата стана ясно, че български слънчоглед и олио има, а сътресение на пазара в цените не се очаква.

Министърът заяви, че ще поиска забраната за внос на евтин слънчоглед от Украйна да се удължи с още няколко месеца или поне до Нова година, за да се реализира нашият. Искането ще е тя да важи и за сухо мляко, и нерафинирано олио. Разговорите с производителите и преработвателите ще се подновят след 15 септември, когато изтича сегашната забрана и приключва прибирането на новата реколта.