• Пречите ни, дърпате ни надолу, оплакаха се зърнопроизводители 
  • Решенето се прие без изготвен анализ. Ще разчитат на гласуването в пленарна зала и позицията на Министерския съвет 

Да не се удължава срокът за внос на украинско зърно след 15 септември. 

Това гласи проект на решение, който беше приет по време на икономическата комисия в парламента с 10 гласа "за", 4 "против", двама гласуваха "въздържал се".

Под него подписите са си сложили водещи политически фигури на формациите - Кирил Петков и Делян Пеевски. Подкрепа са засвидетелствали и Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Хамид Хамид от ДПС, Румен Христов и Александър Иванов от ГЕРБ. 

В мотивите на проекторешението се посочва, че отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, Република България не подкрепя удължаването след 15 септември на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. 

Основанието за забраната беше недоволството на фермерите в петте страни от по-евтината украинска продукция, която залива пазара и създава предпоставки фермерите да не могат да реализират собствената си реколта и залежава по складовете. 

Според земеделският министър Кирил Вътев обаче, забраната за внос на слънчоглед трябва да бъде удължена поне до Нова Година и към нея да бъдат включени нерафинирано олио и сухо мляко, които влизали у нас на дъмпингови цени. 

"От сутринта земеделският бранш в България е в шок от проекта на решение, в шок е от това, че решението няма анализ, в шок е, че се разглежда в тази комисия. Не знам дали вие като народни представители осъзнавате, че така поставяте  под риск земеделските производители", такова мнение изрази Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Той коментира, че темата с вноса от Украйна е много тежка и всички производители се борели с това от много време, водили са се много дискусии и по този начин да се приема това решение било недопустимо.

"Ако това е целта на занятието, а именно да няма българско производство, хода ще бъде много уместен", каза и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 

От "Възраждане" определиха проекта на решение като национално предателство. "Това не е в интерес на нашата държава, няма дори изготвен анализ, нямате никаква аргументация, на път сте да затриете цял един сектор", категоричен бе Деян Николов. 

"Имаме сериозна липса на анализ. Важно е да се вземе предвид какво мислят както преработвателите, така и зърнопроизводителите, за да може да се вземе адекватно решение по темата. Едните казват, че зърното залежава, другите, че не стига. Нека се обърнем и към КЗК, за да кажат дали реално  украинското зърно е предизвикало дъмпинг", посочи и Даниел Лорер от ПП-ДБ. 

Петър Кънев от БСП пък заяви, че това изобщо не било работа на икономическата комисия. 

"Това е работа на Министерския съвет, не виждам, защо ние трябва да се занимаваме с тази тема. Нека и външното министерство каже каква е позицията на другите засегнати държави. 

"Това решение идва изненадващо. Разбираме, че и дневният ред на ЕС налага това решение да се разгледа. Разбира се, че има нужда от повече информация. Има въпроси, които трябва да си зададем", каза и Искрен Митев от ПП-ДБ. Според него това решение трябва да го вземе МС.