Националната банка на Украйна (НБУ) е готова да се намеси на валутния пазар, за да отговори на търсенето. Това е казал по време на онлайн брифинг за медиите Сергий Миколайчук, заместник-управител на Украинската централна банка, цитиран от Ройтерс.

Очаква се институцията да въведе валутен курс с "управлявана гъвкавост" от утре, 03 октомври, облекчавайки фиксирания валутен курс, който въведе след началото на войната с Русия, е добавил той.

Ходът, който беше очакван от финансовите пазари, отразява нарастващата увереност на централната банка, че може да управлява ликвидността, да гарантира стабилност и да има достатъчно валутни резерви.

Обменният курс ще се определя от междубанкови валутни операции с "активното участие" на централната банка, поясниха от НБУ в прессъобщение.

Банката ще "продължи внимателно да следи ситуацията на валутния пазар и ще остане ключов играч на него".

"По-специално, НБУ ще компенсира структурния валутен дефицит. Благодарение на това курсът ще може да се променя в двете посоки: да се увеличава и намалява", пише в съобщението на украинската банка.

Освен това НБУ значително ще ограничи промените в обменния курс, предотвратявайки както значително отслабване на гривнята, така и значително укрепване на курса й, предаде БТА.

Управляваният гъвкав обменен курс ще "укрепи стабилността на украинската икономика и валутния пазар, ще насърчи по-доброто им адаптиране към промените във вътрешните и външните условия и ще намали рисковете от натрупване на валутни дисбаланси, които могат да бъдат генерирани от дългосрочни поддържане на фиксиран обменен курс", аргументират решението си от украинската централна банка.

Дефицитът на твърда валута във валутните резерви на Украйна е под 3 милиарда долара този месец заради сезонни фактори, докато през лятото бе около 2 милиарда долара, е казал още Миколайчук.