От 2035 г. новите автомобили с двигатели с вътрешно горене няма да могат да се продават в Европейския съюз. Засега е така, но последните събития на европейските пазари могат да променят нещата. Mercedes-Benz дори обяви, че няма да включва нови бензинови или дизелови двигатели в своето портфолио от 2030 г.  Пазаръ обачет се променя драстично. 

В интервю за Die Zeit шефът на Mercedes Ола Келениус обяснява, че клиентите на германската  компания ще могат да купуват коли с двигател с вътрешно горене и след 2030 г.  Шведът казва, че Mercedes иска да постави основите за електрическо портфолио във всички класове кори през това десетилетие, но вече не се говори за спиране на производството на дизелови и бензинови автомобили или хибридите.

"Нашата продуктова гама се основава основно на изискванията на клиентите и винаги ще бъде на върха на технологиите - това включва и двигатели с вътрешно горене. Има и plug-in хибриди, чиято батерия е достатъчна за всекидневието без емисии и където можете да използвате двигателя с вътрешно горене за дълги пътувания през уикенда", подчертава шефът на Mercedes.

Имайки предвид спада в продажбите на електрически автомобили и внезапния край на държавното финансиране, шведът е самокритичен: "Може би имаше малко повече оптимизъм в цялата индустрия, сега има повече реализъм."

Босът на компанията е за обективна дискусия относно краят на двигателя с вътрешно горене от 2035 г.

"Планът на ЕС е през 2026 г. първо да се направи анализ и тогава да се види кое е изпълнимо и кое не", заключва шведският мениджър.