Все още сме далече от първа копка за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй". Тя би могла да се случи след две-три години. На този етап все още вървят подготвителни дейности за проекта. Това заяви по БНР Антон Иванов, съветник на министъра на енергетиката Румен Радев. 

Той припомни, че парламентът е одобрил технологията АР 1000 и "Уестингхаус" като производител на ядрените реактори, които ще разположим на площадките в АЕЦ "Козлодуй". Държавата поиска оферти от заинтересованите фирми. Явиха се пет. Сред тях беше избрана "Хюндай"

Той обясни, че не са се явили големите компании, които имат международен опит с този тип технологии, а техни дружества. "Две от компаниите са американски. Има и две китайски. Като погледнем компаниите - майки, виждаме интерес от компании, които могат да реализират такъв проект", уточни той.

Експертът казва, че има още стъпки да се извървят. Процедурата е отворена, още не е приключила. Коректни и основателни са посланията, че за да получим оптимална цена, трябва да има конкурентна среда. С един изпълнител е трудно да се постигне. Моето очакване е да бъдат поискани оферти от повече от един изпълнител, смята Иванов.

Имаме допускания за цената на този тип съоръжения, каза още експертът.

"Те се базират на общодостъпни данни от други реализирани проекти, но и от конкретни проучвания по този. На настоящия етап допускането е, че държавните дружества ще участват с 20-30 % собствено участие и 70% до 80% ще бъдат търсени като финансов ресурс от експортни кредитни банки. На първо място се има предвид Експортната банка на САЩ, но и други. Заемите се гарантират до голяма степен от държавата. Строителят и избраният доставчик на технологията – "Уестингхаус", ще формират консорциум, който ще извърши цялостната реализация на проекта. Ядреният остров съставлява около 20% от стойността на целия обект.

Затова се бърза се да се сформира този екип. Той ще има поне една година, в която да направи проекта такъв, какъвто трябва да бъде за изпълнение в България. Чак след това може да говорим за сроковете, в които ще бъде реализиран". 

Експертът смята, че проектът е голямо предизвикателство. "Трябва упорита и последователна работа. Да не създаваме предпоставки след това процесът да бъде прекъснат. Имаме опит, инфраструктура, активи, които предполагат един успешен проект, но да твърдим, че той ще се случи е твърде оптимистично".