Търг за търсене и проучване на нефт и газ в „Блок 1-26 Хан Тервел", която се намира в изключителната икономическа зона на  България в Черно море, обяви Министерството на енергетиката.

Въпреки че решението на Министерски съвет за откриване на конкурсна процедура е от 25 август 2023 г., едва сега се поставя началото на неприсъствения конкурс, съобщават от ведомството. Потенциалните кандидати могат да закупят конкурсни книжа до 120-ия ден от обнародване на решението в „Официален вестник" на ЕС, да подадат заявления за участие до 140-ия ден и да внесат предложения до 155-ия ден от днешната дата.

Те ще се оценяват според работните програми за проучването, средствата за опазване на околната среда и други. Разрешението ще бъде предоставено за петгодишен период, с право на две продължения до две години всяко. „Блок 1-26 Хан Тервел" е с площ малко над 4 хил. кв. км. и към момента е слабо проучен.

"Разширяването на проучванията в Черно море ще допринесе за развитието на собствения добив, който е от стратегическо значение за гарантиране сигурността на страната чрез диверсификация на енергийните източници", подчерта енергийният министър Владимир Малинов. По думите му разработването на местно находище ще осигури както енергийна независимост на страната, така и ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на икономиката.

Това е четвърти опит да се привлекат големи компании за търсене и проучване за добив на нефт и газ в блок "Хан Тервел" (бивш "Терес") в дълбоко Черно море. Той е зад блок "Хан Кубрат" и граничи с турските блокове, в които бе открит природен газ според турския премиер Реджеп Ердоган. В румънските води също бе открит газ.

Първият опит за проучване на този блок, като част от друг, по-голям, е през 2002-2008 г. от компанията "Винтидж Петролеум Интернешънъл инк". Този опит обаче е бил ограничен и без сондаж.

Конкурс за търсене и проучване обяви първият кабинет на Борисов през 2012 г., тогава е обявен и конкурсът за "Хан Аспарух", който печелят испанската "Репсол", френската "Тотал" и австрийската OMV.

Третият опит е през 2014 г., пак от правителство на Борисов. Интерес проявиха 8 компании, но никой не подаде документи.

Така "Тервел" си остана непроучен. Експертите го смятат за последното бяло петно в акваторията на Черно море.

За по-перспективен се смята блокът "Хан Кубрат". Проучването му беше спечелено от "Шел", която направи и 3D сондажи.