Бордът на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри днес ново финансиране на стойност 12,8 милиарда евро за проекти в сектора на транспорта, енергетиката и бизнес инвестирането, съобщи банката на сайта си.

От тях 5 милиарда евро са насочени към развитието на високоскоростните жп линии, градския транспорт и за подобрения на пристанищата, 2,6 милиарда евро отиват за подобрения на електропреносните мрежи, вятърни централи на сушата и малки предприятия за биогорива и възобновяеми енергийни източници, 2,9 милиарда евро са предвидени за градско развитие, образование и здравеопазване, а 2,1 милиарда евро - за корпоративни иновации и финансиране в секторите на стоманодобива и полупроводниците.

"Днес одобрихме отпускането на близо 13 милиарда евро за важни проекти в Европа и извън нея", заяви президентът на ЕИБ Надя Калвиньо. "От високоскоростни влакове в Португалия, устойчив транспорт в Киев, Лил и Хелзинки до проекти за възобновяема енергия в Литва, тези инвестиции ще подобрят живота на хората и ще демонстрират решимостта на ЕИБ да продължава да подкрепя инвестициите, насочени към подобряване на устойчивостта на Европа, иновации и растежа на производителността".

В новия пакет са предвидени средства за изграждане на скоростна жп връзка между Лисабон и Порто, за подобряване на жп линиите в Германия и Чехия, за подмяна на трамваи и автобуси в Лил и за строеж на лека железница в Хелзинки. Одобрени са и суми за железопътни и градски транспортни инвестиции в Украйна.

Сред проектите в енергийния сектор, които ще получат финансова подкрепа, са строежът на нов вятърен комплекс в Литва, изграждане на локално отопление в Нидерландия и малки възобновяеми проекти в Гърция и Франция, пише БТА. 

Финансиране е предвидено и за подобряване на здравеопазването н Белгия и Малта, на висшето образование в Нидерландия, за студентски общежития в Кипър и за третирането на отпадни води в Германия.

През 2023 г. ЕИБ одобри финансиране на стойност 88 милиарда евро за 900 проекта, което мобилизира общо 320 милиарда евро инвестиции в подкрепа на 400 000 компании и 5,4 милиона работни места.