Плаващи кейове "Острова" в язовир "Батак" е един от проектите финансирани чрез Стратегията за водено от общностите местно развитие (ВОМР) по предходната Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. на земеделското министерство.

А рибарите с радост казват, че такъв тип проекти са предпоставка да се увеличи привлекателността на района Батак, Девин, Доспат.

"Стойността на съоръжението е 194 хил. лв. с бенефициент Клуб "Водни спортове Западни Родопи", обясни Йорданка Митева, експерт по прилагане на стратегията ВОМР към местната инициативна рибарска група.

Тя разказа, че плаващите кейове "Острова" представляват понтони за пристан на лодки, джетове и яхти. "Самите понтони са изградени от полиетиленови кубчета и не се влияят от сладка или солена вода. Това е напълно екологичен проект, който не нарушава екологичното равновесието на язовира", добави тя.

По думите й подобен тип проекти помагат за организиране на различни водомоторни състезания, събития свързани със спортния риболов и така ще се увеличава привлекателността на територията.

"Нашата рибарска група се намира в Югозападни Родопи и обхваща общините Батак, Девин и Доспат.
Района е популярна дестинация за любителски риболов. Важно е да отбележа, че тук ежегодно се провеждат състезания от национален и международен мащаб. Освен това районът многократно е домакин на световни първенства по улов на пъстърва", сподели още Митева.

Друг такъв успешен проект, финансиран по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. е "АКВАФИШ ПАЗАРДЖИК".

Това е стопанство, което започва дейността си през 2006 г. По Оперативната програма за морско дело и рибарство 2007-2013 г. получава финансиране за отглеждане на есетра. А по ПМДР успяват да се класират с проект, чрез който да разширят стопанството, както и да модернизират съоръженията за преработка.

Успоредно с отглеждането на есетра "АКВАФИШ ПАЗАРДЖИК" получава и финансиране за изграждане на рециркулационна система за отглеждане на Африкански сом и изграждане на помещение за производство на фураж за хищни риби.
Общо проектите, които стопанство са осъществили успешно са 11 на стойност над 3 млн. лв.

"Опитваме се да направим едно пълно производство, от излюпване, до краен продукт. Годишно произвеждаме около 120-140 хиляди тона", казва Стоян Иванов, собственик на стопанството.

Методът на отглеждане на рибата е чрез рециркулационна система. По този начин рибата се отглежда при висока плътност, в закрити водохранилища с контролирана среда.

Макар и малко произвеждат и черен хайвер, който главно отива за пазарите в Европа, сподели Иванов.

"Той трябва да се добие в период от няколко седмици. Ако се добива преди да е достатъчно готов губи своите качества, става много ситен, а ако се изпусне става за оплождане, а не за консумация", разказва шефът на стопанството.

По думите му след COVID и войната в Украйна нещата станали много тъжни, но Иванов е убеден, че България постепенно се превръща в много желан и търсен производител.