Съчетаването на вятърни турбини в морето с промишлено отглеждане на миди и водорасли е в процес на разработка от шведски и датски изследователи, съобщава АП.

В малка лодка, поклащаща се във вълните между високите офшорни вятърни турбини, изследователи в Балтийско море се протягат към студената вода и изваждат дълги въжета, опънати между пилоните, върху които растат миди и водорасли.

Това е част от усилията за проучване на многобройните приложения на отдалечените вятърни паркове в морето, като например производството на пресни морски дарове.

Четиригодишният проект, ръководен от шведската държавна енергийна компания „Ватенфал“ (Vattenfall) и датския Университет в Орхус, стартира през 2023 г. край датското източно крайбрежие в най-големия вятърен парк в Скандинавия – „Кригерс Флак“ (Kriegers Flak). Първата реколта от морски дарове е събрана само 18 месеца по-късно и вече показва признаци на ранен успех.

„Съществува все по-голяма конкуренция за пространство на сушата и в морето“, казва  Анет Брун от Университета в Орхус, която ръководи проекта. „В една област можем да произвеждаме както енергия без изкопаеми, така и храна за нарастващото население“, добавя тя.

С капацитет от над 600 мегавата, „Кригер Флак“ може да захранва с енергия до 600 000 домакинства. Неговите 72 турбини доставят чиста енергия до близките Дания и Германия на юг.

Изследователите обаче виждат и друг потенциал в рамките на площта от 132 кв. км на парка. Водата между въртящите се турбини е превърната в експериментална подводна ферма за морски дарове, пише БТА. По четиристотинметровите въжени линии, разположени между турбините, се отглеждат водорасли и миди. Наскоро водораслите бяха събрани за първи път.

„Водораслите и мидите са нискотрофични аквакултури, което означава, че могат да се произвеждат без използване на торове. Те поемат хранителни вещества от морето и произвеждат здравословни храни“, казва Брун. 

Скорошно моделиране на Университета в Орхус показва, че тонове пресни морски дарове могат да се произвеждат годишно, като се използва само една десета от площта на вятърния парк в Дания. Учените са уверени, че ползите могат да надхвърлят производството на храна - културите от миди и водорасли ще помогнат за подобряване на качеството на водата и за улавяне на въглерод.

„Това са култури, които живеят от това, което поемат от морето и по този начин те улавят емисии, вместо да изпускат такива“, обяснява Брун.

Изследователите казват, че сега е моментът да се разработят насоки, които да насърчат компаниите да планират многостранното използване на океана, тъй като европейските държави масово увеличават производството на чиста енергия от вятърни турбини.

Понастоящем усилията са в ограничен мащаб, но учените се надяват скоро да пренесат знанията си в екстремните условия на Северно море и евентуално да ги разширят до производство на морски храни с търговска цел.