Посланието „Заповядайте в България, едно добро място за туризъм", което министърът собственоръчно отпечата с пресата на Гутенберг, беше част от изненадите

„Убеден съм, че тук в залата се намират бъдещите български астронавти и се надявам и вярвам, че тук са и и първите български космически туристи. Забавлявайте се и вярвайте в бъдещето!" С тези думи министър Милошев се обърна към участниците и официалните гости, които присъстваха на церемонията по официалното откриване на Четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!" в зала „Джон Атанасов" на „София Тех Парк", съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Форумът събра 1000 деца от цяла България с интерес към науката и Космоса. „Да мечтаем заедно за необятността на Космоса и за градивната сила на науката, защото една нация е толкова голяма, колкото големи са мечтите й", каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, под чийто патронаж се проведе еднодневният младежки фестивал.

Домакин и организатор на събитието бе Атлантическият клуб и неговият председател д-р Соломон Паси. Сред официалните гости беше посланикът на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен, който отбеляза, че се гордее, че за пореден път Посолството на САЩ си партнира с Атлантическия клуб.

Специален гост на събитието „Ало, Космос! Говори България" бе астронавтът от НАСА и настоящ командир-астронавт в AXIOM Space Майкъл Лопес-Алегрия, който в околоземната орбита държи рекорда за най-много космически разходки и най-много часове прекарани в открития Космос. „Виждал съм много пъти вашата прекрасна страна от Космоса, а сега имам и възможността за първи път да дойда лично", каза Майкъл Лопес-Алегрия.

Посланието „Заповядайте в България, едно добро място за туризъм", което министърът на туризма Евтим Милошев сам отпечата на ръчно изработена хартия с изложената реплика на оригиналната преса на Гутенберг, беше част от изненадите и атракциите на фестивала.

В рамките на фестивала децата и учениците имаха възможност да участват в различни интерактивни преживявания и да чуят лекциите на водещи лидери в областта на науката и технологиите.