Непоискани съвети се отказват любезно, хитро и твърдо

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Колежката Василева се смята за мъдра и опитна. Винаги говори като последна инстанции и си умира да дава препоръки за всичко - как да си свършите работата, какво кафе да си поръчате, как да постъпите със свекървата или с тъщата. Вие акъл не й искате, но тя е царица на непоисканите съвети.

Във всеки екип има поне един-двама такива колеги. Изглеждат доброжелателни, но са доста досадни. А най-досадното е, че не бива да ги отхвърляте грубо. Човекът ще се обиди, ще си развалите отношенията, което не ви е от полза. Значи трябва да действате любезно, но хитро.

Психолозите посочват няколко ефективни стратегии как да се отървете от нежелани съвети.

Нищо лично

Преди всичко свикнете пред колежката Василева да избягвате разговори на лични теми. Като не споделяте за проблем със свекървата или с тъщата, я лишавате от възможността да ви каже как да го оправите. Има вероятност наистина да ви е полезна. Но след като ви засипе с препоръки, ще продължи да се интересува как са се развили нещата. Всеки всезнайко обича да провери дали са спазени съветите му, да чуе колко добри са, каква прекрасна работа са свършили. И благодарности, естествено. А за да се похвали с мъдростта си, колежката ще разкаже колко ви е помогнала и на още някого/няколко. Така нищо чудно да станете обект на клюки в офиса.

Любов или коварство

Като става дума за работата е по-трудно. Нали сте от един екип, Василева смята за нужно да ви съветва.

Да речем, че имате конкретен план за начина, по който ще изпълните служебна задача. Всезнайкото обаче не спира да ви отрупва с препоръки, повечето от които изобщо не ви допадат.

„Не се изнервяйте и недейте да правите две неща. Първо, не давайте вид, че приемате съветите. Иначе той ще продължи да ви съветва. Второ, не ги отхвърляйте директно", казват психолозите.

Най-напред преценете от кого идват препоръките в конкретната ситуация. Василева обича да се изказва за всичко, но ако в този случай тя има по-голям опит от вашия и е попадала в почти идентична ситуация, вероятно ще ви е от полза. Не е зле да дадете ухо и да помислите върху онова, което ви съветва.

Обикновено всезнайкото искрено вярва, че е много ценен. И през ум не му минава, че онова, което е проработило при него, може да не свърши работа при колегата му. Не защото е лошо, а защото другият човек не е същият като него - има различни способности, начин на действие и т.н. Вие осъзнавате това и няма да послушате съветващия, но ще направите всичко възможно той да си остане приятелски настроен към вас.

Има обаче и недобронамерени всезнайковци. Колежката може да ви отрупва със съвети, понеже иска да ви внуши, че без нея няма да се справите. Ако сте склонни да се поддадете, ще станете зависими от нея. Вместо да мислите как да изпълните задачата и да следвате собствения си план, ще тичате при нея. А тя ще направи всичко възможно, за да разберат шефът и колегите колко ви помага. Хората, които обичат да дават съвети, обичат и да се окичват с лаври за тях.

Напълно възможно е колегата с нежеланите препоръки и да иска да ви подцени, да ви обиди или да ви подведе. От него трябва да се пазите и да го оттикате значително по-решително отколкото приятелския настроения.

Стъпки според емоционалната му интелигентност

Лесно е, когато съветите идват от добронамерен опитен човек и ще ви бъдат от полза. Внимателно слушате и благодарите. Искрени сте, но не прекалявате с благодарностите. Макар че препоръките са ви от полза, той сам е пожелал да ви ги даде. Ако покажете прекален възторг, ще продължи във всеки случай да ви отрупва с непоискани съвети, а те невинаги ще са ценни. Така че не отваряйте прекалено широко вратата пред всезнайкото.

Ако не харесвате съветите, действайте учтиво. Колко твърди да бъдете зависи от емоционалната интелигентност на колегата ви.

От всезнайкото, който не е крайно настоятелен, ще се измъкнете, като отвърнете „Благодаря ти. Ще взема предвид това". По този начин показвате, че цените мнението му, без да обещавате, че ще се вслушате в него. След тази фраза побързайте да смените темата на разговора. Той би трябвало да разбере и да не да продължи със съветите.

Може да кажете и по-суховато „Ще обмисля" и пак да смените темата. Умният и чувствителен събеседник ще схване, че не желаете да обсъждате въпроса.

Но той е добронамерен, убеден в своята полезност и напълно вярва, че ще обмислите. Затова след няколко дни вероятно ще ви попита. Отговорете, че неговата гледна точка ви е била ценна, като сте съставяли собствения си план. Наблегнете на думата „собствен" и на колегата може би вече ще му стане ясно.

Ако продължи да пита дали следвате съветите му и настоява да ги следвате, изтъкнете различията си. Може да кажете „Добра идея, но не е подходяща за мен". С това изречение го подсещате, че хората не са еднакви. Щом упорства и отново ви разказва за собствения си опит, идва ред на: „Радвам се, че при теб се е получило. Но има много начини човек да се справи".

Напълно възможно е всезнайкото да не разбира от деликатности, та се налага да бъдете по-директни. Още не изоставяте любезността и повтаряте „това е добра идея", след което категорично завявате „но съм измислил/а начин, по който да се справя".

Не бива да завършвате така разговора, затова бързо сменете темата и се насочете към нещо интересно за всезнайкото. Задайте въпрос, по който той може да говори до безкрайност, а вас не ви засяга - кулинария, мачове, каквото му е страст. В крайна сметка няма да му остане лошо чувство заради нежеланието да последвате съвета му.

Отрязване на нахалника или подлеца

Някои всезнайковци осъзнават, че имат лошия навик да дават непоискани съвети, и като разберат намека или като срещнат по-ясен отпор, се отказват да настояват. Все пак това е колега, не е приятел или майка ви, която смята за своя родителска отговорност да ви предпази от грешки.

Недобронамереният колега с непоисканите съвети обаче е упорит. Той си преследва някаква своя цел. Затова може да си позволите да отхвърлите препоръката му недвусмислено. „Благодаря ти, но се справям сам", казано тихо и сдържано все още е учтиво.

По-рязко звучат „Благодаря, но не се нуждая от съвети" или „Благодаря. Ако ми потрябват свети, ще знам към кого да се обърна". Това е директна декларация не само, че ви досажда, но и че не вярвате в почтеното му намерение да ви помогне. Можете да си позволите да я направите, ако колегата е доказан подлец или толкова прекалява, че става нахален. Това ще усложни отношенията ви, но ще се измъкнете - той ще разбере, че не приемате да сте му жертва.

----- Всъщност защо ви съветват? -----

В екипа може да има един-двама колеги (по-често колежки), които ви отрупват с непоискани съвети. Но ако са повече, се замислете над собственото си поведение.

Възможно е хората, с които работите, да ви смятат за неопитни и некомпетентни. За да се движат по-бързо и качествено общите ви задачи, смятат за нужно да ви дадат наготово решенията, които самите те биха приложили. Изходът е да демонстрирате професионалните си качества.

Освен това показвайте повече самоувереност. (5-те най-възпитани начина да издадете неувереност.) Хората, които се колебаят в решенията си, са магнит за всезнайковци, напиращи да им дават акъл.

А дали причината не е, че непрекъснато се оплаквате? Това кара колегите ви да смятат, че очаквате от тях помощ.

Не хленчете и ще се отървете от чуждите препоръки.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Какво е почтен егоизъм и как води към успех

Научно доказано: Първа точка в дневния график "5 минути усмивка" променя живота

Зони на комфорт, разтягане и дискомфорт - как помагат за успех в работата

Паникьор, непукист, реалист или що е то полезна тревожност и как ви води напред в кариерата

Принцип на Айзенхауер и матрица на Кови или как да класифицирате задачите и да побеждавате

Изяжте жабата - ключов принцип за ефективност и успех в работата

Наръчник за оцеляване с шеф "хронометър"

5 безполезни нагласи и 5 фини настройки на ума, които водят към успеха

"Няма връзка с този номер" - отпуската отпуска, ако дава непознати усещания

Какво е предотпускарски синдром и как да го избегнете