Индия разработва ракета носител от следващо поколение, с която планира да отвежда индийски астронавти до Луната, съобщи БТА по информация на индийската телевизия Ен Ди Ти Ви.

Ръководителят на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) Шридхара Паникер Сомнат каза в интервю за Ен Ди Ти Ви, че ракетата е кръстена NGLV (Next Generation Launch Vehicle) или още „Сурия" - богът на слънцето в индуизма (Soorya). „Създаваме нова ракета, наречена NGLV или „Сурия". В момента е на етап проектиране и ще има нови двигатели с течен кислород и метан, които ще се използват за долните степени, а горните ще имат криогенен двигател", каза Сомнат.

Той добави, че „Сурия" ще бъде много по-голяма от досегашните ракети. "Сурия" ще може да транспортира над 40 тона полезен товар в ниска околоземна орбита. Това е от изключително значение за мисиите за полети на хора в космоса.

„Надяваме се, че до 2040 година ракетата „Сурия" ще изпрати индийския космически кораб„Гаганян" на повърхността на Луната", добави той.

Индия активно развива национални космически програми, включително и до Луната. На 23 август 2023 г. спускаемият модул на индийската мисия „Чандраян-3" успешно кацна близо до Южния полюс на спътника на Земята, с което Индия стана първата държава, успяла да достигне мястото. Южноазиатската република е и четвъртата страна в света, постигнала меко кацане на Луната след СССР, САЩ и Китай. Миналия октомври индийският министър-председател Нарендра Моди призова космическия отдел на страната да изпрати първата експедиция от индийски астронавти на Луната до 2040 г.