Китайският автогигант Geely, който притежава Volvo, представи нова литиево-желязо-фосфатна батерия, която според компанията ще позволи общ пробег до един милион километра и ще издържи до 50 години. Освен това се зарежда по-бързо, работи по-добре в студена среда и може да издържи на сериозни удари.

Новата батерия, наречена Aegis Short Blade, има подобрена енергийна плътност и сигурност. Тя използва многоелементни електродни материали, за да намали значително скоростта на вътрешната химическа реакция, което според компанията е една от основните причини, поради които този нов тип батерия може да предложи удължен живот.

Китайският производител на автомобили твърди, че батерията може да се зарежда 3500 пъти, което съответства на изминаване на един милион километра, като всичко това е с минимално въздействие върху обхвата на батерията. Не само, че удълженият полезен живот ще помогне за остатъчната стойност на използваните електрически коли, но от Geely казват, че ще намалят въглеродните емисии с повече от 80 000 тона годишно. Клетката има капацитет от 192 Wh/kg и е приблизително 40% по-къса от конкурентната Blade батерия. Зареждането на новата батерия отнема само 17 минути и 4 секунди. Освен това при температури от минус 30 градуса батерията запазва 90,54% от капацитета си.

Geely се гордее особено с това колко безопасна е батерията. Ако клетката бъде пробита, слой от алуминиево фолио автоматично ще се слее в диафрагмата на батерията, за да създаде изолационен слой, предотвратяващ късо съединение и термични удари. По време на тестването батерията беше пробита с осем 5-милиметрови стоманени игли едновременно и оставена да престои един час, без никакви вредни ефекти. Geely също простреля батерията с куршум 5,8 мм и тя не се запали.

Новата батерия също е била потопена в морска вода, хвърлена в огън, поставена в изключително студена среда, ударена отстрани, смачкана с 26-тонен тежък товар.

Първият електрически автомобил, който ще използва новите батерийни клетки, ще бъде Geely Galaxy E5, който ще бъде пуснат на пазара в началото на август. Galaxy E5 ще се предлага с две батерии от 50 kWhи съответно 60 kWh. Обхватът е проектиран на 440 км и 530 км, според китайския стандарт CLTC.