Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова коментира, че се работи за облекчаване на трафика от автомобили в района на Симитли, на изхода на Аавтомагистрала "Струма" при разклона за Банско и посока ГКПП Кулата.

"Не ни хареса тапата по магистралата. Работим по решаване на облекчаване на трафика на пътния възел, който е много голям, защото се събират два потока - от Кулата и от Банско в посока София. Каквото е възможно в рамите на тази година ще се направи за облекчаване на трафика. Работи се в тази посока. Поне летният трафик да може да минава спокойно", каза Коритарова, която посети Симитли, срещна се с кметовете на Симитли, Разлог и Банско и инспектира два обекта, които се изпълняват с финансиране от инвестиционната програма за общински проекти, финансирани от националния бюджет по решение на 49-ото Народно събрание. Това са „Благоустрояване на парк с. Крупник" и „Реконструкция на спортно игрище – стадион, с. Полена".

В момента се разширява и асфалтира 600-метровата отсечка, трета лента, от края на магистрала, която ще позволи лесно събиране на трафика от двете направления - Банско и Кулата.  "Ширината на моста е достатъчна, за да минат три ленти. Това е начало на подготовка на строителството на лот 3.1 на магистрала", каза инж. Йордан Вълчев, член на УС на АПИ. За сега жп линията, преминаваща над трасето през мост, водещ до закритата мина Ораново, остава.

 През 2025 г. се очаква да започне изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле, стана ясно от думите на министър Коритарова.  "Обжалванията минаха, ние започваме с първия етап - проектиране на трасето. Една година е етапът проектиране и догодина може да започне строителството. Това е един от най-тежките участъци, високо в планината, с много тунели. В момента имаме одобрен идеен проект, тече търг за второ трасе горе в ляво или от дясно в планината, в зависимост каквото кажат консултантите", каза Вълчев.