Японски компании инвестират в създаването на пазари за втечнен природен газ (ВПГ) в Източна Азия, тъй като натрупват излишни количества от синьото гориво на фона на намаляващото му потребление. Това посочва Ройтерс в анализ по темата.

Тъй като все повече японски атомни централи отново влизат в експлоатация и производството на възобновяема енергия набира скорост, вносът на втечнен природен газ в Япония е на най-ниското си ниво от повече от десетилетие. Това подтиква компаниите да се обърнат към другите страни от Азия, за да реализират договорените излишни количества. Те са купени на базата на договори, сключени по време на сътресенията на пазара на природен газ. Пример за подобна ситуация е инвазията на Русия в Украйна, започнала през февруари 2022 година, предава БТА. 

Япония планира да остане сред големите играчи на пазара на втечнен природен газ, за да гарантира своята енергийна сигурност. Азиатската страна обаче търси пазари, на които да продаде газовите си излишъци. Стратегията на японското правителство е да бъдат поддържани запаси от втечнен природен газ, които да не надвишават 100 милиона тона.

През тази година "Токио газ" (Tokyo Gas) - най-голямата газова компания в Япония, обяви, че проучва проект във Виетнам за производство на електроенергия от ВПГ, с капацитет 1,5-гигавата.

Освен това японският концерн закупи дял в терминал за регазификация на втечнен природен газ във Филипините.

Японските търговски компании "Марубени" (Marubeni) и "Сожиц" (Sojitz) откриха голяма електроцентрала в Индонезия, с мощност 1,8 гигавата, която произвежда електрическа енергия благодарение на ВПГ .

Съвместното предприятие между "Токио газ" и "Кансай електрик пауър" (Kansai Electric Power) – "ДЖЕРА" (JERA), участва в над 30 газови проекта, сочат данните на Института за енергиен икономически и финансов анализ (IEEFA) и Ройтерс.

Те се реализират в Бангладеш, Индия, Индонезия, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайван, Тайланд и Виетнам. Японският консорциум участва при тяхното изпълнение или доставя необходимите суровини.

"Търсенето на втечнен природен газ в Япония трудно може да бъде прогнозирано, но правителството иска да си осигури стабилни доставки в дългосрочен план". Това посочва Йоко Нобуока, старши анализатор по въпросите на японския енергиен пазара към компанията "Лондон сток ексчейндж груп" (London Stock Exchange Group - LSEG).

"Развитието на собствен търговски капацитет и създаването на общ азиатски пазар на газ ще помогне за повишаване на енергийната сигурност на Япония. Освен това ще хеджира рисковете, които биха възникнали при натрупването на излишък на втечнен природен газ", отбелязва Нобуока.

Япония увеличи вноса на ВПГ, след като ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г. доведе до временното спиране на всичките ядрени реактори в страната. Токио увеличи участието си в проекти в целия свят, свързани с втечнен природен газ, за да си гарантира доставките на синьо гориво.

Завръщането на страната към ядрената енергия и увеличеното производство на електрическа енергия от ВЕИ обаче принуждават Япония да намали вноса на ВПГ за собствени нужди. През миналата година доставките са намалели с 8 процента до най-ниското си ниво от 2009 година насам.

"Има различни пътища за постигане на въглеродна неутралност в Азия, за достигане на нулеви нетни емисии (от вредни газове в атмосферата - бел. ред.)", посочва японското министерство на промишлеността. То отбелязва, че това може да бъде постигнато благодарение на "природния газ, на ВПГ, на възобновяемите енергийни източници и на практиките за енергийна ефективност".

Доставките на втечнен природен газ за Япония са достигнали 102 милиона тона през дванадесетте месеца до края на март 2023 година.

Нарастващите амбиции на Токио по отношение на втечнения газ променят японската стратегия по отношение на ВПГ, посочва Ройтерс.

През финансовата 2021 г. 53 процента от ВПГ, закупен от японски фирми (45 милиона тона) е бил доставен в рамките на договори, с които се забранява неговата препродажба. Това условие е било наложено от някои доставчици, сред които е Катар, по данни на Японската организация за метали и енергийна сигурност.

Доставките, реализирани при това условие, са намалели до 42 процента през миналата финансова година. Това се дължи до известна степен на факта, че Япония е сключила повече сделки за покупката на втечнен природен газ с по-гъвкави производители, като САЩ и Австралия.

"До 2030 година се очаква 60 процента от договорите да не включват клаузи за ограничения на препродажбата на ВПГ. Това означава, че възможностите на Япония да търгува с втечнен природен газ вероятно ще се увеличат през това десетилетие". Това посочва Кристофър Долман, специалист по пазара на втечнен газ към Института за енергиен икономически и финансов анализ.