До 14 дни като свием  инфлацията кабинетът да поиска нов конвергентен доклад, решиха депутатите

Превалутирането на всички сметки ще стане по фиксирания курс 1 към 1,195583

Един месец ще се разплащаме с левове и евра, половин година ще обменяме без такса налични левове в пощи и банки

Когато България изпълни критерия за ценова стабилност, което се очаква през есента, и  не по-късно от 14 дни кабинетът да подаде искане до ЕК за нов конвергентен доклад и да поиска определяне на 1 юли 2025 г. като дата за въвеждане на единната европейска валута.

Това реши бюджетната комисия , която прие Закона за еврото. Предложението за този мандат бе на ПП/ДБ, а като мотив Мартин Димитров и Асен Василев посочиха, че тъй като не е ясно дали ще има парламент в края на годината е добре служебният кабинет или който и да е редовен кабинет да получи този мандат от действащия  парламент.

Независимият депутат Николай Дренчев поиска една година безплатно да обменяме на левове и евро, вместо предвидените в закона  шест месеца. Той се опасява от опашки в БНБ и в пощите, както  и от затруднения при хора, които работят в чужбина и си идват у нас рядко, но биха искали да обменят парите си, когато са тук.

В отговор, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова обясни, че един месец левове и евро ще бъдат едновременно законно платежно средство, като обичайно ЕК дава две седмици за това.

Председателят на комисията Байрам Байрам призова всички да бъдат много внимателни в изявленията си, за да не се всява объркване и паника сред хората.

Асен Василев от ПП/ДБ заяви, че предвиденият един месец е направен така, че да не обременява допълнително бизнеса, който за този период трябва да поддържа двойна каса и двойно счетоводство. След изтичането на този срок, ще се разплащаме само с евро, а останалите в бизнеса и населението левове можем да обменяме безплатно в банки и пощи за 6 месеца. След това, без краен срок, но в някои финансови институции с комисионна.

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова вметна, че в някои държави този срок наистина е по-дълъг, но в замяна има въведено ограничение в количествата, които могат да се обменят.

Дренчев попита също дали при превалутирането на кредитите няма да има засегнати от разликите в лихвени проценти при левови кредити и заеми в евро, като добави, че проблемът е само при кредити с фиксирана лихва и не стои при тези с плаваща.

Подуправителят на БНБ Радослав Миленков отговори, че базовото разбиране при предвиждането на разпоредби в закона за еврото, е неощетяването на притежателите на кредити. При плаващите лихви по кредити при прекратяване на договора се минава при сходен бенчмарк , така че интересите на получателите на заеми да бъдат защитени. Миленков бе категоричен, че 99% от кредитите у нас са на плаваща лихва. Фисксирани лихви имало като изключения, за подчертано персонализирани заеми, обикновено търговски финансирания, за които е трудно да се намери такъв сходен продукт в евро, който да бъде адресиран в закона.

Председателят на комисията Байрам Байрам от ДПС припомни, че българските банки не вдигнаха драстично лихви, когато в цяла Европа те растяха и подчерта, че банките ни имат много пари, адекватни и ликвидни са и не очаква никакви проблеми.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация поиска в преходните и заключителни разпоредби на закона да се включи правото им да издават национална фискална касова бележка. От изложението му стана ясно също, че двойното изписване на цените в левове и евро няма да става на бензиноколонките, поради липса на техническа възможност, а на големите табла до тях.

БАЙРАМ БАЙРАМ
БАЙРАМ БАЙРАМ