Най-успелите хора са изградили способност да превключват на верния режим във всяка конкретна ситуация

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Няма глупави хора. Има хора, които не мислят по правилния начин. И най-вече - хора, които не са се научили да използват различен подход на мислене в различни ситуации.

Конкретните случаи изискват различни режими на мислене, казва проф. Адам Грант. Той и колегата му Филип Тетлок от бизнес училището "Уортън" в Университета на Пенсилвания са формулирали теория, според която има четири най-често срещани режима на мислене.

о Проповедник. Когато сте в режим на мислене като проповедник, вие сте сигурни в правотата си. От духовници до продавачи - това е стилът, който хората използват, когато опитват да убедят другите в нещо.

о Прокурор. Когато сте в режим на мислене като прокурор, пробвате да докажете на някой друг, че греши.

о Политик. Когато сте в режим на мислене като политик, се стараете да спечелите одобрението на публиката.

о Учен. "Когато мислим като учен, ние поставяме смирението пред гордостта и любопитството пред убеждението. В този режим човек търси причини, които да му покажат, че греши, а не само такива, които да го убедят в собствената му правота", обяснява Грант.

Според него повечето хора прекарват твърде много време в ролята на проповедници, прокурори и политици. Тези режими на мислене съществуват, защото са полезни в определени ситуация. Но те пречат на хората да променят вижданията си дори когато са изправени пред убедителни доказателства.

"При режимите "проповедник" и "прокурор" всичко опира до "Аз съм прав, а ти грешиш. Няма нужда да променям мнението си". В режим "политик" може да ти кажа това, което искаш да чуеш, но най-вероятно няма да променя собствената си позиция. Когато обаче мислите като учен, вие гледате на различните мнения като на хипотези, които се нуждаят от потвърждение или опровержение. Ако имате подобна нагласа, промяната в гледната точка не оставя у вас чувство за срам, а ви изпълва с вдъхновение от постигнатия напредък. В идеалния случай това ще ви накара не просто да изслушвате различни гледни точки, но и да търсите доказателства, които може да ги оборят", коментира Грант.

Някои от най-успелите хора имат способността да превключват на верния режим във всяка конкретна ситуация и най-често да използват "учен". Няма съмнение, че това е изключително нужен тип мислене в много случаи в професионалния, а и в личния живот.

Как обаче да мислите като учен? Ами трябва да си създадете специална нагласа. Например да не смятате другите за по-глупави от вас. Да се опитвате да ги разберете, вместо да ги обвинявате. Да не се заинатявате на своето и да не се страхувате да променяте мнението си. Това означава на първо място да изоставите горделивостта си (Гордост и горделивост - разликата определя успеха в кариерата. А скромността вреди), да сте гъвкави и склонни на компромиси, защото не сте най-умните и вечно правите.

Ако намирате промяната на вижданията си за нещо изключително трудно, може да предприемете няколко стъпки, за да влезете в режим на мислене "учен".

Според Грант това се постигна, като се стараете да анализирате всяка нова информация, която може да промени мнението ви по определена тема. Много е просто например да слушате събеседника или дори опонента си, да вниквате в неговите аргументи, вместо да искате само да му се противопоставите (Слушането като духовно гостоприемство е трамплин за успех. Упражнения да го научите).

Друг успешен подход е да си създадете обкръжение от хора, които не се страхуват да изразяват мнение, противоречащо на вашето. Това важи с особена сила за шефовете. Но и без да сте началници, ако общувате само с колеги и приятели, които никога няма да ви кажат какво в действителност мислят, губите. Най-вероятната причина за поведението им е, че обикновено сте в режими "проповедник" или "прокурор" и те смятат за безсмилено да си губят времето. Или влизат в режим "политик", за да ви се харесат. Ако не промените кръга си и не включите в него малко по-смели и по-искрени хора, вероятно никога самите вие няма да превключите мисленето си в режим "учен".

Трети метод е всяка сутрин да си поставяте за задача през деня да откриете нещо, за което сте били на грешно мнение, и да промените мнението си, съветва проф. Грант. По този начин свиквате, че не сте непоклатимо прави, смирявате горделивостта си и започвате да допускате до съзнанието си различни гледни точки.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Шокът след 10-20 години да видите, че сте си сбъркали професията

Техники да си искате повишение без страх от отхвърляне

Синдромът на измамника - коварен вирус, който най заразява интелигентните

Едно разхвърляно бюро - големи пречки пред успеха в кариерата

Когато шефът представя вашите идеи като свои

7 смъртни гряха на купон с делови партньори

Сегрегатор или интегратор - важна нагласа за успех

10 неща, които уверените хора правят и постигат успех

Липсата на самоувереност - най-лошият дефицит за успех. Упражнения да я добиете

Как да шутирате колега интригант