Основният ангажимент на Министерството на околната среда и водите е да превърнем държавата в център на науките за околната среда и климата в глобален план, каза екоминистърът Петър Димитров пред журналисти непосредствено преди откриването на 61-вата сесия на правителствения панел на ООН по изменение на климата, която се провежда в София. 

По думите му днешното събитие е в резултат на изключително успешното участие на българската делегация по време на КОП28 в Дубай и на усилията на неговия предшественик Юлиян Попов.

"Днешното откриване на 61-вата сесия на правителствения панел на ООН по изменение на климата е от изключително значение за нас, защото то утвърждава ролята на България като активен участник в климатичната дипломация в глобален аспект. Свидетели сме на все по-чести и екстремни климатични явления. За да оценим ефекта от тези промени са ни нужни изключително точни и подробни научни изследвания, които да ни дадат представа какви промени ни очакват за в бъдеще и какви мерки бихме могли да предприемем, за да смекчим това влияние", каза още Димитров. 

"Трябва да вземем решение за общия вид на специалния доклад за градовете и климатичните промени в тях. Има разбира се и други ползи от провеждането на тази среща именно в София. В срещите на Комисията за климатичните промени досега не сме фокусирали толкова вниманието си в Югоизточния район на Европа, така че това е шанс да се запознаем не само повече с България, но и с този регион като цяло", каза и председателят на IPCC Джим Скиа. 

IPCC е научният панел, отговорен за систематизирането, анализа и оповестяването на научна информация, свързана със състоянието на климата на планетата и необходимите мерки за адаптация към настъпващите климатични  промени. Регулярните доклади на панела служат за научна основа, на която държавите взимат решения за планирането и провеждането на климатични политики.

От 27 юли до 2 август по проблемите на изменението на климата в София ще работят повече от 500 делегати от 150 страни. Изчерпателни доклади за научна оценка на IPCC се публикуват на всеки 5 до 7 години. Понастоящем IPCC се намира в своя седми цикъл на оценка, който официално започна през юли 2023 г. На сесията в София ще се обсъждат и заключения от шестия оценъчен цикъл.