Всички тези многофамилни сгради, които бяха одобрени и са в резервния списък на МРРБ за енергийна ефективност да бъдат финансирани или чрез ПВУ, или чрез механизма REPowerEU, на мястото на тези проекти от плана, за които е ясно, че няма да бъдат изпълнени в срок, а именно до август 2026 г.  

Дали това е възможно се поинтересуваха от ГЕРБ по време на изслушването на финансовия министър Людмила Петкова и енергийния Владимир Малинов. По искане на хората на Бойко Борисов те трябваше да разкажат пред депутатите докъде са стигнали преговорите с ЕК по отношение на изготвените предложения за изменение на плана за възстановяване, както и на предложения по съдържанието на глава REPowerEU.  

"В главата и в промените, които ще бъдат в плана за възстановяване, трябва да бъдат включени проекти, които могат да са изпълнение до 2026 г. Тоест сгради с близко до нулевото потребление на енергия могат да бъдат включени в главата REPowerEU, но предстои да се пита ЕК дали ще позволи да бъдат финансирани по ПВУ, ако не, те могат да бъдат включени към капиталовата програма за финансиране чрез национални средства", разказа Петкова. 

Малинов пък обясни за напредъка по вече включени инвестиции в ПВУ.

"Инвестиция номер 2, която се изпълнява от Министерството на енергетиката, а именно програмата за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници на еднофамилни и многофамилни. Първата покана в размер на 80 млн. е била обявена още в средата на 2023 г. на база, на която са постъпили 2001 предложения. Получило се е забавяне на процеса по оценяването им, но това, което успяхме да направим в краткия срок от три месеца, от както съм в министерството е да ускорим мярката с оценката и вече 544 предложения са одобрени.  Бенефициентите са информирани и през следващите 3 седмици предстои окончателната проверка. Втората покана ще бъде отправена през есента на тази година", обясни Малинов. 

По отношение на второто плащане по плана, Петкова призова депутатите в бърз срок да приемат необходимите закони, от които зависят средствата. 

"ЕК в средата на година трябва да направи оценката на плащане и после в 6-месечен срок, България трябва да представи информация, че тези реформи са изпълнени. Ако не се случи от Брюксел може да ни наложат финансова корекция на парите, която ние не можем да оспорваме да бъде възстановена", каза Петкова. 

Малинов обясни и за изваждането на "Булгартрансгаз" и на ЕСО от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Енергийният министър Владимир Малинов
Енергийният министър Владимир Малинов

"Няма да има отрицателно финансово отражение върху двете държавни дружества, но рискът пред финансовата стабилност на БЕХ е съществен", каза той.