Министърът на енергетиката Владимир Малинов поиска депутатите да удължат срока на преговорите с Украйна за оборудването и реакторите за АЕЦ "Белене", която иска да ги купи със 180 дни. Той припомни, че го е предложил на Народното  събрание с доклад от 28 юни.

Министърът се включи в дебата в енергийната комисия на парламента след като народните представители отхвърлиха две предложения  за оборудването. На БСП - за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването, и на ИТН - да се извадят от оборудването парогенераторите, за да се предоставят те на АЕЦ "Козлодуй", заради зачестилите проблеми с парогенератора на VI блок. 

Прагматичният подход е, че в този период може да  продължи анализа за съвместимостта и приложимостта на единия от парогенераторите, предложи служебният енергиен министър.

На базата на направеното предложение председателят на комисията Делян Добрев от ГЕРБ-СДС пое ангажимента утре да изготви ново предложение за гласуване.

Владимир Малинов увери депутатите, че от украинска страна потвърждават интереса за покупката на оборудването с или без един парогенератор.

Съгласно информацията на Цанко Бачийски, председател на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), инцидентите с конкретен участък на трети парогенератор на VI блок зачестяват след 2021 година. Според него очевидно има "отключен фактор и трябва да се установи какъв е". Бачийски запозна депутатите с техническите особености на събитията в блока и заяви, че на този етап обстановката е далеч от превантивно и максимално допустимо запушване на до 5% от тръбичките на парогенератора, които са общо 550. За момента са затапени 18, като от тях 6 са запушени през последните три години.

Цанко Бачийски обаче не пое риска да потвърди, че съоръжението може да издържи до края на експлоатационния цикъл на реактора, защото на този етап не може да се изработи подходящ метод за проследяване и прогнозиране на развитието на дефектите. Именно в посока на откриване на метод трябва да бъдат насочени усилията в момента, е мнението на председателя на АЯР.

Иван Андреев, изпълнителен директор АЕЦ "Козлодуй", запозна депутатите със сроковете по подмяна на парогенератор. Съгласно неговата справка, нужното време за подмяната му при руски реактор е 4 месеца. Това, което знаят на този етап от АЕЦ "Козлодуй" за съвместимостта на парогенератора от оборудването за АЕЦ "Белене" с този на работещата атомна централа е наличието на "малки конструктивни разлики, които трябва да са предмет на анализ."  Той добави, че е открита процедура за избор на консултант, който да проучи въпроса.

Иван Андреев представи пред членовете на комисията и предприетите технически мерки за гарантиране на сигурността до плановия ремонт през октомври-ноември тази година.

"На база на предварителните анализи, които имаме към момента, са взети няколко технически мерки за неговата безопасна работа до годишен ремонт на VI блок. Част от тях включват работата на мощност под 100 процента, след анализ повишихме нивото в парогенератора с 5 см. Планираме по време на плановия годишен ремонт да подменим главната циркулационна помпа на този парогенератор и да възстановим тази, която е била преди 2021 година в работа. Продължаваме и с допълнителните анализи, които засягат режима на работа на парогенератора," информира Иван Андреев. "Имайте предвид, че този парогенератор е всъщност работоспособен. При него възникват експлоатационни събития с цикличност от 4 месеца и се опитваме да установим причината, която засяга събитията".

Със споменатата подмяна на помпата целта е да се отхвърли един от възможните фактори за зачестилите случаи през последните три години.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" добави, че в Словакия има подобен проблем и от българска страна са във връзка със словашките си колеги, така че да споделят своя опит по време на плановия годишен ремонт. Отделно от АЕЦ "Козлодуй" вече са се обърнали към испанската фирма "Технатон", с чиято помощ е създадена диагностиката и контрола в електроцентралата.

"Те ни помогнаха при откриването на тези дефекти, които бяха при спирането сега. Вървим с тях за процедура, за да могат да присъстват на площадката и да ни съдействат да установим кои тръбички са рискови," съобщи Андреев.