Малинов се срещна в Истанбул с турския си колега, двете държави подготвят меморандум за енергетиката

Пореден тур по предоговаряне на споразумението с турския преносен газов оператор “Богаш” започна енергийният министър Владимир Малинов. В сряда той беше в Истанбул за среща с турския си колега Алпарлслан Байрактар. Активните преговори ще продължат, като предстои на 15 август представители на “Боташ” да посетят България за среща с “Булгаргаз”.

Със свое решение от 19 април 2024 г. Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предоговори споразумението за ползване на турските терминали за втечнен газ и на газопреносната мрежа.

Турската страна обаче е помолила министрите Малинов и Байрактар да обсъдят и възможността България да предостави допълнителни количества вода

за напояване на региона около Одрин поради

продължителна суша

и неблагоприятните климатични условия. А Малинов е изразил готовност София да бъде домакин на среща между делегации от двете страни за провеждане на разговори по техническите параметри, се казва в съобщението на Министерството на енергетиката.

Още в началото на юли Одринското валийство е поставило въпроса за спада на нивата на реките Марица и Тунджа, в търсенето на решение се включват депутати и министри. Турската страна иска вода от българските язовири, за да се напълнят коритата на реките Марица и Тунджа около Одрин. Те се използват за напояване на ориз, който е основна земеделска култура в района. Тогава земеделският министър на Турция е поел ангажимент да разговаря с българския си колега.

От земеделското министерство обаче обясниха, че “Напоителни системи” доставя водни маси по заявки на ползватели единствено на територията на България. Дружеството не поддържа и не притежава съоръжения за доставка на вода до площи, намиращи се извън страната.

“Орган за управление на водите, включително разрешаване или отказване на ползването им, също на национално ниво, е Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Всякакви заявки, договорености и ангажименти към други държави не са в предмета на дейност на “Напоителни системи”, казват от ведомството.

“24 часа” попита и МОСВ за коментар. От ведомството казаха, че към настоящия момент

не разполагат с информация за

искания от Турция по отношение на река Тунджа

Малинов и Байрактар са се договорили да се подготви меморандум за разбирателство между двете правителства в областта на енергетиката, който да даде рамката за сътрудничество. Проектът извежда електроенергийната и газовата свързаност заедно с възобновяемата енергия и енергийната ефективност като основни сфери за партньорство между страните. Предвиждат се нови проекти за електроенергийна свързаност и подобряване на трансграничния капацитет, както и насърчаването на частни инвеститори да се включат в тях. По покана на министър Малинов документът ще бъде подписан в София.

Споразумението с “Боташ” бе сключено по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Тогава то бе обявено като голям успех, защото осигурява допълнителни възможности за доставки на газ. Договорката бе постигната със съдействието на президента Румен Радев, който на 9 декември 2022 г. бе на посещение при турския президент Реджеп Ердоган.

Впоследствие се оказа, че има клауза, според която българската страна трябва да плаща такса за ползване на терминалите, независимо дали реално получава газ. Изчисленията показват, че българската компания трябва да плати близо 4 млрд. лв. на “Боташ” за периода на споразумението, което изтича в края на 2035 г. Договореният капацитет за внос на газ е за 60% от годишното потребление, което означава 1,85 млрд. куб. метра.

При прекратяване на споразумението турската компания има право на неустойка, а “Булгаргаз” - не. В края на 2023 г. стана ясно, че Европейската комисия разследва сделката заради възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията.

Преди близо месец в парламента Малинов обясни, че до май “Булгаргаз” е плащал според условията на споразумението, а през юни сумата е била с 12 млн. лв. по-малко заради отстъпка, дадена от “Боташ”. За юли обаче

българската компания няма

възможност да плаща

До този момент от турската компания не са отстъпили от първоначалната договорка с аргумент, че изменения в договор биха нарушили основната динамика на споразумението и биха направили изпълнението му невъзможно.