Нов договор между държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" и японската компания "Мейджи" се очаква да се подпише през септември или октомври. 

Това стана ясно по време на изслушването в парламента на служебния икономически министър Петко Николов.

"Ако действително нещата вървят добре, може би към края на септември или началото на октомври, ние ще имаме нов договор за новата производствена база, за новите щамове, което ще бъде гаранция за едно изключително печелившо развитие на това предприятие с оглед договора, който с "Мейджи" ще подпишем след това", каза министърът.

Той напомни, че от 15 юли е сформирана междуведомствена работна група за изготвяне на становище за преговорния процес, за да се гарантира в максимална степен защита на правата на България и на "Ел Би Булгарикум", както и за постигане целите на проекта за стратегическо партньорство между дружеството и японската "Мейджи". В тази работна група, освен представители на икономическото ведомство, участват и експерти от Патентното ведомство, ДАНС, ДКК и държавното дружеството.

"До момента са проведени няколко заседания и сме пред финализиране на проект на договор, който ще бъде предоставен при предстоящото идване на представители на "Мейджи" в началото на септември", каза министърът и изрази надежда да "няма някакви тежки клаузи", които да бъдат причина за да не се стигне до подписване на договора.

Месечните показатели на дружеството се подобрявали след смяната на ръководсвото.

При стъпването му в длъжност имало сериозно напрежение и в ръководството, и в производствената база, както и по веригата на доставчиците и синдикатите. Това се дължало на недълновидното ръководство на изпълнителния директор, затова и ръководството било сменено.

Николов беше извикан в парламента от предшественика си Богдан Богданов, според когото са загубени 14 млн. лева заради прекратено дело от страна на "Монтажи" към ОЗК "Застраховане".

Държавната консолидационна компания (ДКК) и „Монтажи" ЕАД получават приблизително един милиард лева за ремонт и реконструкция на язовири, изграждане на авариен водопровод до Перник, припомни Богданов.

Той попита министъра какви действия е предприел от началото на мандата си за защита на националния интерес по делата свързани с "Монтажи" ЕАД и ДКК и с Пловдивския панаир.

Николов изтъкна, че от "Монтажи" са искали да се прекрати делото заради клауза в договора, според която при наличието на свързани лица, каквито са "Монтажи", се освобождавали ОЗК "Застраховане" от плащане.

Според думите на Николов по времето на управлението на ПП-ДБ правната защита на министерството била изцяло дадена на външна адвокатска кантара с хонорари за милиони. Николов посочи, че по времето на Богданов МИ е завело общо 6 съдебни дела за 5,6 млн. лева държавни такси и 829 хил. за хонорари, както и още 1,7 хил. лева адвокатски хонорари на една адвокатска кантора. Министърът увери, че тази практика сега е променена и министерството вече разчитало на собствените си адвокати, който били над 20. 

Николов посочи и, че в „Национална компания индустриални зони" се водели преговори за подписване на договори с няколко инвеститори, на дневен ред било продажбата на имоти в индустриалния парк "Божурище" за изграждане на предприятие за производство на бронирана техника.

Очаквал и развитие на двата индустриална парка в Бургас и Стара Загора, за които са отделени средства по ПВУ. 

Очаквайте подробности!