Вероятно това не е негова особеност, а фирмена култура. Ще оцелеете, като научите наизуст правилниците за отношения

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Не ви оглавява изкуственият интелект, за който футуролози предричат, че скоро ще поема досадните мениджърски задължения - ще свежда задачи на служителите и ще следи за изпълнението им. Вашият шеф си е от плът и кръв. Но имате чувството, че е робот с не особено сложна операционна система.

Следва неотклонно протоколи. Липсват му вградени функции да слуша, да проявява съчувствие, да се усмихва, да бъде гъвкав и други подобни. Даже не говори с подчинените си. Спуска им писмени нареждания, а от тях за всичко изисква писмени отчети и докладни.

Не човек, а желязо е началникът ви. В лошия смисъл според вас.

Наистина съществува порода ръководители, които приличат на роботи от древното поколение, в което не са вградени емоции. Обикновено не са на високи постове и вършат работа в дейности, за които се изисква стриктно следване на правила, не са нужни инициативи и творчество.

Понеже все пак управляват живи хора, тези шефове са доста неприятни. Човешките взаимоотношения трудно се регулират по алгоритми. Необходима е и емоционална интелигентност.

Щом обаче ви се е паднал шеф, който ви напомня за робот, помислете малко нищо човешко ли не му е чуждо. Наистина ли е робот по характер, или се прави.

Поведението му може да е съзнателно избрано, защото смята, че така е по-лесно да регулира отношенията с подчинените си. Ще си спести разни мрънканици например.

Има експерименти, които показват какво се случва, когато една и съща неприятна задача се възлага от мениджър робот и от мениджър човек. При такъв опит
46% от служителите опитали да спорят с машината. Но на живия началник се възпротивили цели 86%.

Впрочем при експеримента изследователите се впечатлили силно от факта, че макар да били наясно какво имат срещу себе си, все пак почти половината работници спорили с робота. Което ще рече, че желанието за безусловно подчинение не е вградено у хората.

Та вашият шеф може би иска да избегне подобни моменти, като се държи като не-човек. Ако в екипа ви има мнозина, които са склонни да се съпротивляват, да отговарят на нарежданията с "Няма как да стане", да затъват в безплодни разсъждения, да кръшкат, това е неговият начин да ги неутрализира. Ако вие не сте от тях и намерите подход към началника си, вероятно с вас той ще сваля защитните си бариери и ще престава да е робот. Имате шанс да се превърнете в дясната му ръка, да се развиете професионално и да растете в кариерата.

Ръководителят ви може да е възприел "машинално" поведение и по друга причина. Изследване на екип от Масачузетския технологичен институт е установило, че хората, които получават заповеди от шеф робот, са
по-продуктивни.

"Haшeтo проучване имaшe зa цeл дa нaмepи злaтнaтa cpeдa, пpи кoятo cлyжитeлят e дoвoлeн oт paбoтaтa cи и дeмoнcтpиpa виcoкa тpyдoвa eфeктивнocт", пояснява Maтю Гoмбoлeй, pъкoвoдитeл нa екипа.

При този експеримент учените от лабораторията за изкуствен интелект провели тестове в три ситуации при дейности - когато всички задачи били спускани от човек, при режим, в който роботът координирал цялата дейност, и при смесен, като задачите били определяни от робот и от човек. Оказало се, че с умната машина се повишавала ефективността. Но не само - работниците я предпочитали. При анкетата те коментирали, че роботът "по-добре им влиза в положението". Всъщност Масачузетският технологичен институт е водещ и нищо чудно алгоритъмът, създаден от програмистите, да е бил съвършен.

Защо пък вашият шеф да не е от тези, които вярват, че "творчество" от подчинените разваля правилата.
А още по-вероятно е да от онези, които не поемат рискове - стриктно следват установените предписания и заповедите на по-висшестоящите.

Когато имате насреща си робот, с голяма доза сигурност може да приемете, че не става дума за личностни особености, а за фирмена култура. "Действай и не разсъждавай" е принцип, който спуска ръководството от върха. То е приело, че има хора, на които им е възложено да мислят, и други, които трябва само да изпълняват. Вие работите в отдел, който е без право на инициатива. Началникът ви се подчинява тъкмо на това, знае си мястото, изисква и от подчинените да си го знаят.

В много професии и дейности обаче просто не е възможно всичко да се прави по предписания. Нужно е съобразяване с конкретни ситуации, включително отчитане на "човешкия фактор". Това е и причината, поради която се смята, че не е близък моментът за пълна замяна на хората с роботи.

Но щом вашата работа предполага стриктно следване на правила, без никаква инициатива и творчество, и щом корпоративната култура е "Действай и не разсъждавай", шефът ви робот дълго ще си стои на поста. Личният ви изход е да си потърсите друго място, в което няма толкова много рутина и то отговаря на стремежа ви към креативност.

Мнозина шефове действат като машини и когато оценяват подчинените си. Вкарват постиженията им като количество и качество в някакви нормативи, определени за екипа. Който ги покрива, е добър служител. Който не ги покрива, е лош. Така шефът смята, че разпознава най-ефективните и ги възнаграждава, без да полага особени усилия, за да вниква кой какво как прави. Ориентиран е единствено към резултата.

Проблемът обикновено е, че оценката само според резултата може и да не е справедлива, ако не се отчитат специфични условия, които са помогнали за постигането му или са попречили да е по-добър.

Така или иначе, щом шефът ви действа като робот и щом такава е фирмената култура, ще можете да се впишете в компанията и да се сработите с него, като много грижливо изучите правилата и стриктно ги следвате.

Запознайте се с абсолютно всички нормативни документи във фирмата. Обикновено има и такива, които са свързани не само с работата, а доста подробно определят и отношенията.

Не разчитайте началникът ви да проявява разбиране и съпричастие, когато имате проблем, а се позовавайте на своите права или на неговите задължения по член еди-кой си от вътрешните регламенти. Това е начинът да си решавате проблема.

При началник робот нормативите са най-добър приятел на подчинения.

---------- Защо 64% предпочитат изкуствен интелект пред интелекта на сегашния си шеф

Проучване, осъществено от Oracle и Future Workplace, проверява как служителите биха приели робот да им е шеф. И в него 64% от анкетираните казват, че предпочитат машина да ги управлява вместо сегашния им началник.

Това е лоша оценка за качествата на мениджърите, които не успяват да организират работата ефективно според служителите, да проявяват съпричастност и да превръщат 8-те часа 5 дни седмично в приятно или поне поносимо преживяване.

Едновременно е и вяра - хората са оптимистично настроени за резултатите от навлизането на нови технологии в компаниите. Те смятат, че изкуственият интелект ще е в състояние да извършва определени дейности далеч по-добре от живия им шеф - ще работи неуморно, бързо, без грешки, защото ще може да съпоставя голямо количество информация, няма да е пристрастен в оценките си.

От друга страна анкетираните признават, че машините не биха могли да заменят най-добрите мениджъри в разбирането на чувствата на служителите (45%), в обучението им (33%), в създаването и насърчаването на работна култура (29%), в оценката за работата на екипа (26%).

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Взимащ, даващ или обменящ психотип сте и изненадващ отговор кой осигурява успех

Ваканционна скука, та се пука? Открийте причината - тя влияе и на успеха в работата

Как да се справяте с колега простак

Съмнението - този убиец на професионалния успех

Маневри по хоризонтала и вертикала към шефския пост

Как да превърнете песимистична нагласа в двигател за успех

Защо кратката отпуска е по-опасна от никаква и какво е СОС

Как да не позволявате заядлив колега да ви вбеси

Сигурен път към (не)успех - умният знае кога да се откаже, глупавият безкрайно се инати

10 изречения, които са музика за ушите на шефа

Работата да ви носи щастие? Малко вероятно. Търсете смисъл и ще имате успех