След 4 месеца служебна власт - кой какво свърши, за да (не) остане

Новият служебен премиер търси трескаво нови/стари министри за втория за тази година служебен кабинет. Горица Грънчарова-Кожарева вече е започнала разговорите с част от настоящите министри в събота дали биха останали на постовете си.

В екипа на Димитър Главчев влязоха експерти, чийто път е бил свързан с основните парламентарни сили по начин, който реално осигурява “представителност” на повечето от тях в кабинета. Въпреки публичното отричане на партиите да имат нещо общо с това служебно правителство.

В него изпъкват министрите с опит от предишни управления или експерти в своите сфери, на които не бе нужно време за навлизане в материята.

Кой какво свърши - в поредицата на “24 часа” следва Петко Николов - министър на икономиката и индустрията.

Той влезе в политиката точно 20 г. след като имаше първа възможност да го направи. През 2004 г. обаче предпочете да остане начело на Комисията за защита на конкуренцията и се отказа от депутатското място.

Като министър на икономиката успя да стабилизира "Ел Би Булгарикум", ще има и нови инвеститори в индустриалните зони

Юрист с магистратура по финанси и специализации по икономика, технократ и заклет проевропеец - убеден е, че влизането на България в Шенген, еврозоната и ОИСР ще гарантира ръст на икономиката.

Така накратко може да се опише служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов. Любопитен факт е, че той влезе в политиката точно 20 години след първата такава възможност. През 2004 г. Николов бе избран за депутат, но се отказа от мястото в Народното събрание, за да остане начело на Комисията за защита на конкуренцията.

Петко Николов е завършил право в СУ “Св. Климент Охридскси”, има магистратура по финанси и специализация по наказателно право. Доктор е на икономическите науки. А и кариерата му е непрестанно свързана с икономиката. Бил е председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), на надзора на Агенцията по приватизация, оглавявал е Патентното ведомство и Национална компания “Индустриални зони”.

Бил е и говорител на Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз. Преди това е работил като адвокат.

На практика Николов е най-дългогодишният председател на КЗК. Заемаше поста от 2003 до 2016 г. По негово време през антимонополния орган са минали за одобрение едни от най-големите сделки у нас, сред които такива в енергетиката, телекомуникациите, пристанища, летища и т.н. Докато е начело на КЗК, имаше разкрити картели с договаряне на цени при продажбите на касови апарати, олио, хляб, автомобили, застрахователни услуги и други. Ведомството се произнася и по множество случаи на нелоялна конкуренция. Като шеф на КЗК Николов е работил с петима премиери.

И въпреки заеманите публични постове не е привърженик на публичността. Дава рядко изявления, защото предпочита тихо да работи, вместо да приказва какво ще свърши.

Това е причината да приеме поканата да стане министър - вижда възможност да сложи ред в икономиката, макар и в рамките на служебно правителство. За краткия мандат успява да стабилизира ключово предприятие, каквото е “Ел Би Булгарикум”. И не само това - в петък стана ясно, че българското дружество е пред сключване на нов договор с японската компания “Мейджи” за киселото мляко. Това ще бъде гаранция за едно изключително печелившо развитие на това предприятие, каза Николов в парламента. Месечните показатели на “Ел Би Булгарикум” се подобрявали след смяната на ръководството, повишени са заплатите в предприятието.

В Национална компания “Индустриални зони” пък се водят преговори с няколко инвеститори, на дневен ред е продажбата на имоти в индустриалния парк "Божурище" за изграждане на предприятие за производство на бронирана техника. Очаква се и развитие на двата индустриална парка в Бургас и Стара Загора, за които са отделени средства по плана за възстановяване.

Министерството на икономиката и индустрията с подкрепата на Европейската комисия започна и разработване на Национална индустриална стратегия. Тя ще обхваща два ключови сектора на икономиката ни, които са и високовъглеродни и енергоинтензивни - преработващата и добивната промишленост. Стратегията ще набележи необходимите действия - намаляване на въглеродния отпечатък, повишаване на дигитализацията на производствата, подобряване на ресурсната и енергийната ефективност, както и въвеждане на иновативни и кръгови модели.

На Петко Николов обаче му остава да довърши борбата за връщането на държавата на акциите от панаира в Пловдив. Наскоро те бяха върнати със съдебно решение на общината във Варна, но магистратите не признаха иска на държавата за тяхната собственост. Сега икономическото министерство е обжалвало този отказ. И за разлика от свои предшественици, Николов използва правната дирекция на министерството, вместо да плаща милиони на външни адвокати. 

При екип от 20 юристи Богдан Богданов договорил 1,7 млн. лв. хонорар за адвокати

Министерство на икономиката и индустрията разполага с правна дирекция, в която към момента работят близо 20 юристи. Въпреки това предишният министър Богдан Богданов сключил 4 договора за правна помощ с една и съща адвокатска кантора, с която е уговорил хонорари за над 1,7 милиона лева. Правната дирекция на министерството е държана настрана от въпросните дела и не е участвала в тях.

Това стана ясно в петък при изслушването на сегашния министър Петко Николов в парламента.

Въпросната адвокатска кантора завела 6 съдебни дела, по които от бюджета са изразходвани над 5,6 млн. лв. само за държавни такси. В договорите за правна помощ са уговорени и допълнителни хонорари от 830 000 лв., които се дължат на избраното адвокатско дружество. Сумите са дължими след успех на първа инстанция, без да е договорено условие, че първоинстанционното решение следва да е влязло в сила в полза на министерството.

Това поставяло министерството на икономиката в ситуация да дължи плащания в огромни размери към избраната от предходния министър адвокатска кантора въпреки обстоятелството, че решението на първоинстанционния съд се обжалва пред по-висша инстанция.

Според юристи обаче дали има безстопанственост в решението, с което се аутсорсва правната дейност на министерството на икономиката през частни адвокатски дружества за милиони левове, може да каже прокуратурата.