Все още не е опрелено конректно място къде може да се изгради

До 2050 година в България трябва да има хранище за съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и опасни радиоактивни отпадъци.

Към днешна дата не е опрелено конкретно място у нас, на базата на което да започнат конкретни пруочвателни дейности за изграждането на ядрено хранище за дълбочинно съхранение. 

Това стана ясно по време на изслушването в парламента на служебния енергиен министър Владимир Малинов.

Затова и Малинов подчерта, че не трябвало да се спекулира с мястото за изграждане. На места в страната се породи недоволство заради слухове, че ще се избражда такова хранилище в близост. 

В стратегията на страната ни е заложено, че такова трябва да бъде изградено в този срок, но решение от Министерски съвет все още не е взето, затова и процесите не можели да стартират, обясни Малинов. 2033 година е междииния срок за взимане на такова решение.

Трябвало да се изготви план за изграждането на хранилището с ясни срокове и дати за всички етапи на изпълнение според проект на статегия, която била актуализиран в началото на тази година.

До сега у нас са извършвани единствено предватителни проучвания за изграждането на такова хранилище, имало възможност в Северна Българи, но отново нямало никакво контретно решение за това.

Той посочи, че преди страната е изпращала отработеното ядрено гориво от АЕЦ-а за преработка в Русия, след което то отново се е връщало остъклено за дълбочинно съхранение у нас.

Очаквайте още подробности!