Екологията е един от приоритетите на компаниите от минната индустрия.

Годишните разходи за опазване и възстановяване на околната среда са 40 млн. лева. Най-много пари се влагат за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Инвестициите са насочени и към опазване на почвата и подпочвените води, както и за оползотворяване на отпадъци.

Трета пречиствателна станция за отпадъчни води се строи в рудодобивния комплекс на “Елаците-Мед”. Избрана е технология,  пречиства повече от един замърсител едновременно. Очаква се да бъде въведена в експлоатация през 2025 г. С нея ще се осигури по-добро опазване на р. Малък Искър.

На територията на “Елаците-Мед” има и модерна система за събиране, предварително третиране и временно съхранение на отпадъци. Тази в рудодобивния комплекс е за черни и цветни метали, втората е за производствени неопасни и опасни отпадъци, а в обогатителен комплекс влезе в експлоатация подобна площадка, която замени съществуващите до този момент места за временното съхранение. Само за 2023 г. са предадени за оползотворяване близо 4800 т отпадъци от черни и цветни метали, излезли от употреба гуми, опаковки, хартия и картон, моторни и хидравлични масла, филтри, абсорбенти и филтърни материали и др.

Рекултивацията на нарушени терени е ключов ангажимент на всяко минно предприятие.  При “Елаците-Мед” започва през 2011 г. и до момента са възстановени над 306 декара от насипищата на рудник “Елаците” и 432 дка от хвостохранилище “Бенковски-2”.  До края на годината се очаква рекултивация и залесяване на 59 дка от хвостохранилището, а по план през 2025 г. още 80 декара. Така целият въздушен откос в секция “Ай дере” и терени на територията на рудодобивния комплекс ще бъдат върнати максимално близо до естествения им вид.

“Асарел-Медет” използва дронове за наблюдение на хвостохранилище “Люляковица” и за планиране в рудника си. Тя е първата българска минна компания, която използва такава технология за мониторинг на експлоатационното надграждане на хвостохранилището. Уредът е на “въоръжение” от началото на 2020 г.

Времето пък се следи от четири автоматизирани метеорологични станции. Те са свързани, което позволява дистанционен контрол и осигуряват данни, необходими за планирането и реализацията на инвестиционната и производствената дейност на “Асарел-Медет”. При извънредни ситуации тази технология ще позволи да има данни за размера на атмосферната аномалия и чрез бързи действия да се предотвратят екологични и материални щети.

“Мини Марица-изток” от началото на рекултивационната дейност през 1974 г. са възстановили около 47 500 дка, в това число – 31 500 дка за селскостопанско ползване и 16 000 дка за горскостопанско. Тези земи са предадени с възстановено плодородие, в голямата си част те са с показатели, по-добри от тези на иззетите за добив на въглища.

Рекултивираните през 2023 г. около 491 дка на външно насипище “Медникарово” в рудник “Трояново-3” предстоят да бъдат приети от комисия, назначена от министъра на земеделието и храните, защото са за земеделско ползване.