• Едни искат по-високи възнаграждения, други чакат промяна на условията в Зелената сделка
  • Днес освобождават още 160 души

Днес още 160 работници от американската ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3” ще бъдат освободени от работа. Те вече имат предизвестия, за мярката са уведомени синдикатите в централата, бюрата по труда и Инспекцията по труда в Стара Загора. Повечето от тях обаче няма да бързат да си търсят нова - на борсата ще получават обезщетения около 2000 лв. на месец при средна заплата в област Стара Загора. от 1800 лв.

Това е втората вълна на съкращения

в топлоцентралата. След като през февруари т.г. тя спря, през май бяха съкратени първите 160 от персонала, който наброяваше 450 души. Целта е да останат само 35, които ще се занимават с новите проекти - производство на енергия от слънце и батерии за съхранението ѝ. Ще бъде осигурено обучение, което да им позволи да се включат по-нататък в изграждането на нови мощности с по-малък въглероден отпечатък.

За тази втора вълна на съкращения от теца съобщи още в началото на юли изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.

Американската централа спря работа, след като изтече договорът ѝ, според който държавата задължително изкупуваше нейния ток, независимо от себестойността му.

“Съкращенията се налагат по няколко причини - централата не е включена в производството на електроенергия за т.нар. регулиран пазар, а на свободния производството на енергия от лигнити не е рентабилно. От друга страна, към момента има свръхпредлагане на ток и много слабо търсене. В т.нар. фючърси продажната цена на мегаватчас за януари е от 90 евро. Себестойността за производство на същото количество енергия от лигнити е над 140 евро. Затова за компанията е

по-изгодно да закупи енергия, отколкото да я произвежда”,

обясни Васил Щонов.

Мощностите в ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3” обаче остават в готовност за работа. Там се надяват при благоприятни условия или криза с тока да възстановят производството, като наемат допълнително хора.

Въпреки непопулярните мерки в централата няма напрежение сред работещите и не се планират протести. Една от причините е, че ръководството се стреми съкращенията да стават при благоприятни условия за засегнатите. От ноември м.г. в ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3” няма подписан колективен трудов договор, защото срокът на стария изтече. Предишният предвиждаше при масови съкращения на работниците и служителите да се изплащат като обезщетение от централата между 3 и 5 работни заплати. На практика сега те получават повече -

средно по 9 работни заплати обезщетение

Сред тях има и специалисти с по 30 г. трудов стаж.

Тези пари, разбира се, не достигат гръмко прокламираните от предишното правителство по време на есенните протести срещу условията на Зелената сделка по 30 заплати обезщетения за енергетици и миньори - обещание, което на практика се оказва неизпълнимо.

Хората се освобождават така, че да могат да се възползват и от правото на обезщетения пред Бюрото на труда. Това на практика ще означава, че те ще могат да получат по около още 7 заплати, изчисляват от ръководството. Много от тях - и по 12 заради дългия си трудов стаж.

На практика регистрираните на борсата работници и служители ще получават обезщетение в размер на 60 на сто от средния си осигурителен доход за 24 месеца назад, това са суми

над 2000 лв. на месец

Тези пари се полагат за срок от една година, ако човекът има над 15 години осигурителен стаж, натрупан след 2001 г.

От друга страна, желаещите ще имат възможност да започнат курсове за квалификация и преквалификация, финансирани по Програма “Развитие на човешките ресурси” на Министерството на труда и социалната политика, за да могат да си намерят нова работа. Всеки от тях например получава ваучер за безработни - пари, с които човекът може да заплати курсове за преквалификация във всяка една област, които сам си намери.

Община Стара Загора организира през май среща на съкратените от първата вълна с работодатели от района, за да могат досегашните енергетици да научат при какви условия и къде могат да започнат нова работа.

Оказва се, че има сериозни разминавания между очакваното и предлагането. Публична тайна е, че енергетиците и миньорите от комплекса “Марица изток” са добре платени. Освен това парите, които повечето от тях вземат от трудовата борса, са над средната работна заплата за Старозагорска област, която е около 1800 лв. Затова и не бързат да си търсят нова работа в очакване на по-щедри работодатели. Не бързат и да се преквалифицират.

“Към този момент единични са случаите, в които има допирни точки между това да се осигури някаква работа на напускащите и възможностите на работодателите за високо заплащане. Има такива, но това са основно хора с по-висок образователен ценз и стаж”, каза областният управител Методи Марков.

Освен че нямат стимул да търсят нова работа, много от съкратените са в изчаквателна позиция, за да видят догодина как ще се развият нещата около Зелената сделка с надежда, ако не да се върне старото положение, поне да бъде удължен животът на въглищните топлоцентрали. Така тези хора

не си дават сметка, че пропускат някои от възможностите

пред тях, особено тези, на които предстоят повече години до пенсия, коментират експерти.

Сред тези пропуснати възможности по думите на Марков бе идеята работниците и служителите да преминат на 4 часа, а в остатъка от работния ден да се включат в т.нар. Програма за преквалификация 50:50, разработена от синдикатите. Друга възможност е да започнат работа и ако установят, че условията не ги удовлетворяват, да се върнат към обезщетенията от трудовата борса. Но с уговорката, че това не може да продължава безкрайно.

Безработните - с 1% по-малко от регистрираните в страната

От Бюрото по труда в Стара Загора казват, че се отнасят внимателно и с разбиране към съкратените енергетици, като очакват същото отношение и от тяхна страна. Изчакват ги сами да направят своя избор, без да се натрапват.

По официални данни равнището на безработица в Стара Загора през юни 2024 г. е 4,34% при 5,33 на сто за страната. Към 30 юни т.г. броят на регистрираните безработни е 5513 души - спрямо май броят им намалява с 52-ма, но в сравнение с юни 2023 г. те са с 454 повече.

Съкращенията в ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3” като цяло не влияят съществено върху тези резултати, тъй като от очакваните на борсата нови 160 работници и служители, от Стара Загора са 84 души - другите са от други общини, коментира директорът на бюрото Георги Гьоков. Но това вероятно няма да бъде така, ако занапред заради Зелената сделка се стигне до нови, по-масови съкращения в комплекса “Марица-изток”, където топлоцентралите са общо 4, а откритите рудници - 3.