Компанията "Спайс Екс" ще върне на Земята двамата американски астронавти Буч Уилмор и Суни Уилямс, които останаха на борда на Международната космическа станция (МКС) поради проблеми с новата капсула „Старлайнър" на компанията „Боинг".

„НАСА реши, че Бъч и Суни ще се върнат с екипаж-9 през февруари следващата година, а "Старлайнър" ще се прибере без екипаж", обясни ръководителят на НАСА Бил Нелсън, цитиран от американските медии.

Заради проблемите с капсулата двамата останаха в МКС по-дълго от предвиденото - вместо една седмица, те са там от юни и изглежда ще се приберат чак в началото на 2025 г. 

НАСА имаше два варианта за прибирането им. Първият бе да използват „Старлайнър", въпреки че космическият кораб ще трябва първо да бъде ремонтиран, след като при пристигането му имаше проблеми с двигателя и изтичане на хелий. Другият вариант бе „Старлайнър" да се върне на Земята без екипаж, но това изисква обширно преконфигуриране на софтуера. В крайна сметка НАСА са се спрели на този вариант като по-сигурен и дори залагат на конкурентната на "Боинг" фирма "Спейс Екс".

Очаква се през февруари двамата американци да се върнат с капсулата "Дракон", на "Спейс Екс", която е собственост на Илън Мъск.