S&P очаква след либерализацията на пазара на ток през 2026 г. рентабилността на компанията да се подобри, а задлъжнялостта й да намалее

Международната рейтинговата агенция Standard &Poor's повиши перспективата за Националната електрическа компания от стабилна на положителна и потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на BB.

Повишената перспектива означава, че компанията управлява своите средства и заеми надеждно и балансирано. Подобрената перспектива е още една стъпка напред, след като през миналата година агенцията повиши рейтинга на НЕК от ВВ- на BB поради подобрени кредитни показатели.

S&P очаква след либерализацията на пазара на дребно през 2026 г. рентабилността на компанията да се подобри, а задлъжнялостта й да намалее, което от своя страна може да доведе до повишаване на кредитния рейтинг.

„Повишената перспектива и очакването за ръст на кредитния рейтинг от страна на водещата международна рейтингова агенция S&P е важен успех за българския енергиен сектор. Това е резултат от последователната работа и стратегическата подкрепа на държавата. Уверен съм, че този успех ще допринесе за устойчивостта и развитието на енергийната ни система", коментира министърът на енергетиката Владимир Малинов.

S&P разглежда НЕК като дъщерно дружество от стратегическо значение за БЕХ, имайки предвид важната роля на НЕК в енергийната система на България като производител на беземисионна електроенергия от ВЕЦ, доставчик от последна инстанция и обществен доставчик на електроенергия.

Рейтинговата агенция отчита и факта, че НЕК успя да се трансформира от губещо предприятие през определен минал период до компания, която допринася за близо 10% от брутната печалба на БЕХ.