В един от пиковите месеци на летния туристически сезон - юли, приходите на родните хотели от нощувки прехвърлиха за първи път половин милиард лева само за трийсетина дни. Според данни на НСИ, публикувани в четвъртък, те са били 524,6 млн. лв.

Финансовият резултат е с 15,4% над този за миналия юли, а е постигнат на фона на увеличение на броя на нощувките с едва 2,4% за една година.

Освен това броят на хотелите и на леглата в тях

остава неизменен в сравнение с година по-рано

- и през юли 2024 г., както и през юли на 2023-а българският туризъм разполага с 339 400 легла.

Доста висока е обаче средната заетост в разгара на сезона. Например в хотелите с 4 и 5 звезди тя е била през този месец 72,8%, докато средната през останалото време от годината се движи около 50%. Дори в хотелите с 3 звезди тя е била 52% през юли, докато през друго време не надвишава 20-25%.

Цените също играят роля в повишението на приходите през юли - за морските градове и курорти това е пикът на сезона,

когато цените са най-високи

Тяхното намаление по Северното Черноморие у нас започва от 15 август, а по Южното - от началото на септември. Но все пак хотелското настаняване през юли 2024 г. е само с 6,5% по-скъпо в сравнение с юли 2023 г., докато увеличението на приходите на хотелите е в рамките на 15%. Тези над половин милиард лева

са приходи само от нощувки,

които се отчитат от статистиката. Тук не влизат приходите на хотелите от десетки допълнителни дейности и услуги, които предоставят на гостите си.

Ръстът в по-голямата си част се дължи на чужденците, личи от данните. През юли 2024 г. броят на пренощувалите се увеличава с 0,7% в сравнение с юли 2023-а, достигайки 1,5 млн. души. Но е отчетено увеличение с 3,6% при чуждите граждани и намаление с 2,7% на българските. Нощувалите сънародници са 656 800 и са реализирали средно по 3,2 нощувки през юли. Чуждите граждани са 794 300 и

са направили средно по 4,8 нощувки през юли,

като 74,6% от тях са пребивавали в местата за настаняване с 4 и 5 звезди.

Ако се смятат само приходите от нощувки в българските хотели, родният туризъм е надминал считаната за пикова 2019 г. Тогава през юли общите приходи от нощувки са били 345 млн. лв. (виж инфографиката).

Разликата в цените на хотелското настаняване както и на ред други туристически услуги от тогава досега е значителна, но и това не може да обясни напълно сегашните финансови успехи. Рекордните постъпления от 2019 г.

на практика са надминати още през юли 2022 г.

и оттогава всяко лято следва значително увеличение. Вероятно за това допринася и застоят в изграждането на нова хотелска база, което бе съвсем замряло по време на пандемията.