Италия подкрепя налагането на мита върху китайските електромобили, предложени от Европейската комисия, заяви външният министър на страната Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс. Изявлението му идва преди срещата му с китайския министър на търговията Ван Вънтао в Рим.

"Подкрепяме предложените от ЕК мита, за да защитим конкурентоспособността на нашите компании", заяви Таяни в интервю за в. "Кориере дела сера". Според него тази позиция не застрашава "добрите отношения", които Италия поддържа с Китай, пише БТА.

Ван е на посещение в Европа за разговори по темата с представители на ЕК и министри от страните членки на ЕС. Днес той ще се срещне с Таяни, а на 19 септември ще разговаря с вицепрезидента на ЕК и еврокомисар по търговията Валдис Домбровскис.

"Искаме да работим по търговски план, базиран на равноправието, и искаме равен достъп за нашите продукти до техните пазари. Нашите компании трябва да се конкурират на равни начала", заяви Таяни.

Италия подкрепи митата в необвързващо гласуване на страните членки през юли, но миналата седмица министърът на промишлеността Адолфо Урсо заяви, че очаква да се намери решение по пътя на преговорите.