1 януари 2027 г. е крайният срок за подмяна на сегашните с такива за дистанционен отчет

От 1 януари 2027 г. уредите на радиаторите и водомерите за топла вода трябва да бъдат с дистанционно отчитане. Това припомнят от фирмата за дялово разпределение “Техем”.

 Преоборудването се случва поетапно при изтичане на 10-годишния срок за работа на уредите, но не по-късно от споменатата дата. С навлизането на дистанционните разпределители, топломери и водомери интересът към услугата дистанционен отчет расте постоянно.

Клиентите трябва да консултират избора на дистанционни уреди и водомери за топла вода с топлинния счетоводител, който обслужва сградата, е предвидено в Закона за енергетика. Това ще ги предпази от риска да инвестират в нов водомер, купен от доставчик, който не предлага последващ дистанционен отчет. 

Когато всички уреди за топлинно счетоводство в етажната собственост са дистанционни, няма пречки за преминаване към месечни сметки за парно и топла вода без изравнителна през лятото. Иска се само решение на етажната собственост и всички имоти в сградата да са подменили уредите. Чрез дистанционния отчет спира и досадното осигуряване на достъп на отчетник до дома, както и корекциите на сметки. 

До момента в България са монтирани над 680 000 водомера, топломера и разпределителя с дистанционно отчитане с марката techem. От тях 570 000 са разпределителите по радиаторите и 90 000 са дистанционни водомери за топла вода. До голяма степен клиентите на “Техем” у нас са подготвени за новите изисквания, защото още от 2009 г. водещата фирма за топлинно счетоводство предлага и монтира дистанционни уреди, коментират от компанията.

Преоборудването на всички имоти в сградата с дистанционни разпределители и водомери за топла вода прави безпроблемно преминаването на месечни сметки без изравнителна. Топлофицирани градове като Пловдив и Плевен отдавна вече са преминали на месечен дистанционен отчет и клиентите заплащат реалното си ползване на месечна база без прогнози и годишно изравняване. 

Към момента “Техем” обслужва над 11 000 клиенти/имота в София, които са на месечен дистанционен отчет. Това се прави чрез дигитална инфраструктура, която е монтирана в сградите. В над 5000 сгради в София, Пловдив, Плевен, Русе и Козлодуй са монтирани дигитални четци на “Техем”, които “събират” данни от дистанционните уреди в имотите и по криптирана връзка ги изпращат в изчислителния център на топлинния счетоводител. След това данните се разкодират и обработват, за да получат клиентите коректни месечни или изравнителни сметки за отопление и вода. При грешка в уредите, четецът сигнализира директно в офиса на “Техем” и така се гарантира постоянната им изправна работа. 

Уредите изпращат на дневна база показанията си директно в изчислителния център чрез монтираната дигитална инфраструктура в сградите, която е инвестиция на  “Техем” в България, клиентите не са го заплащали.